V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu Foto: Facebook Andre Vltchek

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Informoval o tom turecký denník Daily Sabah. Smrť novinára, ktorý sa narodil v Rusku českému otcovi a rusko-čínskej matke, podľa denníka prokuratúra vyšetruje ako "podozrivé úmrtie".

Podľa tureckých médií cestoval Vltchek so svojou manželkou prenajatým autom s dvoma vodičmi zo severotureckého mesta Samsun do Istanbulu, kde ho ráno po príchode pred hotel chcela manželka prebudiť, ale zistila, že je mŕtvy. Jeho telo bolo prevezené do ústavu forenznej medicíny a istanbulský prokurátor začal vyšetrovanie.

Vltchek bol investigatívny žurnalista a podľa agentúry AP informoval aj z oblastí vojnových konfliktov, napríklad zo Sýrie, Iraku či Rwandy. Precestoval stovku krajín a písal články pre rôzne médiá, vrátane nemeckého magazínu Der Spiegel či britského denníka The Guardian.

Vltchek vydal aj viacero kníh, z ktorých niektoré vyšli aj po český, napríklad Západní terorismus, v ktorej diskutuje s americkým ľavicovým filozofom Noamom Chomskym, či knihu Impérium lže.

Natočil tiež niekoľko krátkych dokumentárnych filmov, okrem iného o zemetrasení v Čile v roku 2010, alebo o somálskych utečencoch v najväčšom utečeneckom tábore na svete v kenskom meste Dadaab.

Na svojich stránkach sa Vltchek charakterizoval okrem iného ako spisovateľ, filozof, filmár, investigatívny novinár aj revolucionár a svetobežník, ktorý bojuje proti západnému imperializmu.