Print this page

AFP: Piatkový útok v Paríži asi súvisel s karikatúrami Mohameda Reprofoto TV France24

Piatkový útok v Paríži, pri ktorom útočník posekal dvoch ľudí neďaleko niekdajšieho sídla redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo, mohol súvisieť s karikatúrami proroka Mohameda, ktoré predtým zverejnil Charlie Hebdo.

Napísala to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje, podľa ktorých hlavný podozrivý z útoku po piatkovom zadržaní povedal, že karikatúry proroka islamu neschvaľuje. Po útoku bolo zatknutých osem ľudí, z toho jeden bol prepustený.

Hlavný podozrivý je 18-ročný muž, ktorého francúzske médiá označujú ako Aliho H. pôvodom z Pakistanu. Podľa dnešných informácií si myslel, že redakcia Charlie Hebdo stále sídli v ulici Nicolas Appert, čo bolo dejisko útoku proti redakcii v roku 2015. Redakcia sa kvôli opakovaným vyhrážkam presťahovala na tajné miesto, ktoré je starostlivo strážené. Na mieste útoku sídli spoločnosť Premières Lignes, ktorej zamestnanci boli v piatok zranení.

Zo zatknutých bol prepustený tridsaťtriročný Alžírčan, ktorý útočníka po čine prenasledoval. Neskôr sa ukázalo, že bol iba svedkom udalosti, pri ktorej boli zranení muž a žena, ktorí si na ulici vyšli z práce na fajčiarsku pauzu. Ich zranenia sú vážne, v ohrození života nie sú.

Hlavný podozrivý podľa ministra vnútra Gerald Darmanin prišiel do Francúzska pred tromi rokmi ako neplnoletý bez sprievodu. Jeho väzba dnes bola predĺžená o ďalších 24 hodín, a pretože sa čin vyšetruje ako pokus o vraždu s teroristickým kontextom, môže trvať nakoniec až 144 hodín.

Muž bol zatknutý už raz, a to tento rok v auguste, keď bol takisto "ozbrojený" skrutkovačom. Po príchode do Francúzska bol ako neplnoletý odovzdaný do starostlivosti sociálnej služby a až do augusta u neho nikto nepozoroval známky radikalizácie. Podľa zdrojov agentúry AFP striedal bydliská a dve hlavné sú teraz pod dohľadom.

Darmanin už v piatok označil útok za "islamistický teroristický čin" a nariadil tiež posilnenie policajnej ochrany všetkých "symbolických miest", počas víkendeu najmä židovských, pretože na nedeľu a pondelok pripadá židovský sviatok jom kipur.

Piatkový útok sa odohral na ulici, kde predtým sídlila redakcia Charlie Hebdo. Tá sa stala v januári 2015 terčom útoku dvoch islamistických radikálov, ktorí zabili 12 ľudí a ďalších 11 osôb zranili. Začiatkom tohto mesiaca v deň začatia procesu s obžalovanými z podielu na atentáte z roku 2015 a na následnom útoku na židovský obchod s potravinami zverejnil Charlie Hebdo opäť karikatúry proroka Mohameda.