Print this page

Prestížny lekársky časopis vyzval k zmene vlády v USA za zlyhanie pri pandémii Foto: Facebook Donald Trump

Redakčná rada jedného z najvplyvnejších odborných lekárskych časopisov na svete The New England Journal of Medicine dnes zverejnil neobvyklý úvodník, v ktorom tvrdo kritizuje kroky súčasnej americkej vlády v boji proti pandémii covid-19 a volá po zmene na najvyšších pozíciách americkej moci.

"Covid-19 spôsobil krízu po celom svete. Táto kríza bola skúškou vodcovstva. (...) U nás v Spojených štátoch naši vedúci predstavitelia v tejto skúške neobstáli. Začali s krízou a premenili ju v tragédiu," začína úvodník. Podľa jedného z autorov, lekára Erica Rubina, text podpísali všetci členovia redakčnej rady.

Prvýkrát v histórii časopisu sa pritom vyjadrili k nadchádzajúcim prezidentským voľbám.

Autori priamo nezmieňujú, akého kandidáta podporujú, nešetria však kritikou administratívy republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorá podľa nich zlyhala v reakcii na pandémiu takmer pri každom kroku.

Hoci podľa nich sa nedalo s novým vírusom úspešne bojovať pomocou vtedy dostupných liečiv a vakcín, bolo možné spomaliť šírenie nákazy prijatím ťažkých politických rozhodnutí. To sa v mnohých svetových krajinách podarilo, ale v USA nie, píšu autori. "Mnohé demokracie všeobecne nielen lepšie postupovali ako Spojené štáty, ale prekonali nás o niekoľko rádov," dodali.

Americké úrady podľa nich nedokázali zabezpečiť včas potrebné testovacie kapacity a ochranné pomôcky pre zdravotníkov. USA tiež podľa ich tvrdení naďalej zaostávajú za mnohými krajinami v testovaní. Autori totiž nepovažujú za dôležité absolútne čísla vykonaných testov, ale ich počet v porovnaní s množstvom potvrdených nákaz. V tomto ohľade Spojené štáty sú na tom horšie ako niektoré výrazne menej rozvinuté krajiny, akými je napríklad Kazachstan či Zimbabwe.

Väčšina opatrení na kontrolu šírenia nákazy však podľa redakčnej rady nezáleží na vyspelosti technológií, ale na schopnosti vodcov ich zaviesť a vynútiť. Spojené štáty však vyhlásili karanténne opatrenia neskoro a nedôsledne, úrady nevynucujú dodržiavanie odstupu od ostatných na verejnosti a mnoho Američanov nenosí rúška, pretože ich používanie vedenie krajiny premenilo na politickú otázku.

"Hoci sa tak nedalo predísť všetkým úmrtiam spájaným s covidom-19, kvôli zlej správe v USA zomreli o desiatky tisíc ľudí viac, ako bolo nutné," domnievajú sa autori. "Ktokoľvek, kto by podobným spôsobom takto ľahkomyseľne premarňoval životy a peniaze, by čelil právnym dôsledkom. Naši predstavitelia sa však prevažne vzdali zodpovednosti za svoje činy. Tieto voľby nám však dávajú moc vyniesť rozsudok," pokračuje redakčná rada prestížneho časopisu. "Pravda nie je liberálna či konzervatívna. Pokiaľ ide o reakciu na najväčšiu krízu verejného zdravia našej doby, naši politickí lídri preukázali, že sú nebezpečne neschopní. Nemali by sme ich podporovať a umožniť smrť ďalších tisícov Američanov tým, že im dovolíme zostať vo funkciách," uzatvárajú autori.

Časopis The New England Journal of Medicine nie je prvou odbornou publikáciou, ktorá sa vyjadrila proti súčasnej administratíve. Tento rok v septembri časopis Scientific American prvýkrát vo svojej 175-ročnej histórii podporil jedného z kandidátov do prezidentských volieb. Postavil sa za demokrata Joea Bidena, pretože jeho súpera Trumpa odsúdil za to, že údajne zavrhol vedu.