Print this page

Verlagsgruppe Passau sa chystá predať vydavateľstvo Poľska Press vlastníkovi blízkemu štátu Foto: Polska Press

Najväčšia poľská petrochemická spoločnosť PKN Orlen rokuje s nemeckým podnikom Verlagsgruppe Passau (VGP) o kúpe vydavateľstva Polska Press.

 

To vlastní 20 z 24 poľských regionálnych denníkov. Informoval o tom týždenník The Economist.

Verlagsgruppe Passau (VGP) bola na Slovensku spoluvlastníkom Petit Pressu. Svoj podiel predala sprostredkovateľovi Penty.

Poľský štát drží v PKN Orlen podiel 27,52 percent. Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński v júli uviedol, že sa Varšava bude snažiť vytvoriť pravidlá, ktoré by v krajine obmedzili pôsobnosť médií v cudzom vlastníctve.

Hoci náklad väčšiny z dvoch desiatok dotknutých denníkov je nízky, pre vládnu stranu sú dôležité, pretože ich čitatelia pochádza z katolíckeho vidieka, ktorý utvára jadro elektorátu PiS, napísal The Economist.

Britský denník v spojení s plánovanou transakciou pripomína júlové vystúpenie Kaczyńského, krátko po znovuzvolení prezidenta Andrzeja Dudy. Šéf PiS vtedy povedal, že zahraniční investori by mali vlastniť maximálne 30 percent poľských médií. Chce tiež obmedziť počet médií, ktoré môže vlastniť jedna skupina.