Print this page

Vrah švédskej novinárky sa pokúsil o útek z väzenia, zaznamenali to na video Reprofoto TV ekstrabladet.dk

Dánsky konštruktér Peter Madsen, ktorý si odpykáva doživotie za vraždu švédskej novinárky Kim Wallovej, dnes utiekol z väzenia na predmestí Kodane.

O Madsenovom pokuse o útek informoval ako prvý dánsky bulvárny denník Ekstra Bladet. Na svojich stránkach zverejnil video, na ktorom je vidieť zásah polície a muž sediaci v tráve s rukami za chrbtom.

Polícia na twitteri najprv uviedla len to, že pri pokuse o útek z väzenia na predmestí Kodane zadržala muža. Neskôr ale potvrdila, že išlo práve o Madsena.

 

Jeden zo svedkov policajného zásahu denníku Ekstra Bladet povedal, že policajti na kodanskom predmestí Albertslund obkľúčili bielu dodávku, otvorili dvere a Madsena z nej vytiahli. V Albertslunde sa nachádza väznica, v ktorej si konštruktér odpykáva doživotie.

Madsen bol zatknutý necelý kilometer od väznice a päť minút potom, čo bol polícii útek nahlásený, podľa agentúry Reuters to potvrdil šéf dánskej polície Mogens Lauridsen.

Podľa denníka Ekstra Bladet aj ďalších dánskych médií polícia Madsena hneď po zadržaní neodviezla, pretože sa obávala, že by pri sebe mohol mať výbušninu. Na miesto preto museli prísť pyrotechnici. Podľa agentúry DPA Madsen pri úteku z väzenia hrozil predmetom, ktorý sa podobal na pištoľ. Agentúra AFP uviedla, že dokonca zadržiaval rukojemníkov.

49-ročného Madsena v roku 2018 odsúdili za vraždu švédskej novinárky. Tridsaťročná Kim Wallová 10. augusta 2017 večer nastúpila na ponorku Nautilus, ktorú Dán postavil. Chcela o tomto konštruktérovi-samoukovi posadnutom dobývaním morí a vesmíru napísať článok. V noci však vynálezca ohlásil jej zmiznutie a neskôr boli v mori nájdené časti jej tela.