Print this page

Z ruskej vlády odišiel námestník, ktorý mal na starosti médiá Foto: FB V. Putin

Ruský premiér Michail Mišustin uvoľnil z funkcie námestníka ministra digitalizácie, spojov a masovej komunikácie Alexeja Volina.

"Nebol len tak nejakým námestníkom, ale kurátorom ruských médií," uviedla ruská redakcie BBC na svojom webe. Dodala, že na rozdiel od iných ruských funkcionárov sa päťdesiatšesťročný Volin nediplomaticky preslávil priamym vyjadrovaním o reálnych pomeroch v ruských médiách.

"Úlohou novinára je zarábať pre ľudí, ktorí si ho najali," vysvetľoval pred niekoľkými rokmi študentom žurnalistiky. "Musíme jasne učiť študentov, že až opustia túto poslucháreň, pôjdu pracovať pre strýčka - a strýko im povie, čo písať a čo nepísať a ako písať o tých či iných veciach. Strýček na to má právo, pretože ich platí," dodal.

Príčiny Volinovho odvolania sú podľa BBC nejasné. Vo vláde ho nahradí tridsaťpäťročná absolventka diplomatickej školy MGIMO Bella Čerkesovová. Tá doteraz pracovala v Kremli ako podriadená vicekancelára Alexeja Gromova, ktorý má v Kremli na starosti médiá.

Sám Volin novinárom povedal, že splnil úlohu zabezpečiť prechod televízneho vysielania v Rusku z analógového na digitálne. Vládne komuniké mu pripísalo tiež úspechy v boji proti internetovému pirátstvu a zásluhy o podporu médií v čase pandémie.

Volin v 80. a 90. rokoch pracoval ako novinár v agentúre APN a neskôr v RIA Novosti. Od roku 1996 pracoval v Kremli práve na poli médií a stykov s verejnosťou. Jeho šéfom bol neskorší minister tlače a mediálny poradca prezidenta Vladimira Putina Michail Lesina, ktorý za podivných okolností zomrel v roku 2015 vo washingtonskom hoteli. Volin načas zo štátnych služieb odišiel, ale v roku 2012 sa vrátil, a to rovno na funkciu námestníka ministra zodpovedajúceho za štátnu politiku v médiách.