Print this page

Americká manželka britského princa Harryho, Meghan vo dnes zverejnenom komentári v americkom denníku The New York Times (NYT) napísala, že v júli potratila. Priznaním chce pomôcť ďalším, ktorí niečím takým prešli.

 Svoju skúsenosť straty nenarodeného dieťaťa Meghan podrobne opísala. Bolestná udalosť sa podľa nej stala jedného júlového rána, keď sa starala o syna Archieho. "Bolo to júlové ráno, ktoré začalo rovnako ako ktorýkoľvek iný deň: urobíte raňajky, nakŕmite psov, vezmete si vitamíny, nájdete tú stratenú ponožku. Zdvihnete zo zeme pastelku, ktorá sa zakotúľala pod stôl. Než som syna zdvihla z postieľky, dala som si vlasy do copu. Potom, čo som mu vymenila plienku, som pocítila ostrý kŕč. Spadla som na zem s ním v náručí, spievala som uspávanku, aby som nás oboch upokojila, veselá melódia ostro kontrastovala s mojím pocitom, že niečo nie je v poriadku. Tlačila som k sebe svoje prvorodené dieťa a vedela som, že prichádzam o druhé," napísala. Opísala, ako o niekoľko hodín neskôr ležala v nemocnici a držala sa s manželom za ruku. Obaja plakali.

Tridsaťdeväťročná vojvodkyňa zo Sussexu uviedla, že svoju skúsenosť zdieľa, aby pomohla ostatným. "Stratiť dieťa znamená niesť takmer neznesiteľný smútok, ktorý zažíva veľa ľudí, ale o ktorom hovorí len málokto," napísala. "V bolesti našej straty sme s manželom zistili, že v miestnosti so stovkou žien, je 10 až 20, ktoré potratili," uviedla. Doplnila, že hoci bolesť zo straty nenarodeného dieťaťa prežíva veľa ľudí, rozhovory na túto tému sú naďalej "tabu, pretkané nezaslúženým pocitom hanby a udržujúce cyklus osamelého trúchlenia".

Americká herečka Meghan Markleová, ktorá bola hviezdou seriálu Suits (Kravaťáci) sa za Harryho, vnuka britskej kráľovnej Alžbety II., vydala v máji 2018. Televízny prenos svadby, ktorá sa uskutočnila v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsore, sledovali ľudia po celom svete. Syn Meghan a Harryho, Archie, sa narodil vlani v máji.

Tento rok pár oznámil, že sa zrieka svojich oficiálnych povinností a sťahuje sa do Ameriky. Zmienil sa pritom o rasistickom prístupe a o zásahoch do súkromia zo strany britskej tlače (Meghanina matka je černoška a jej otec beloch). Nedávno manželia kúpili dom v Santa Barbare v Kalifornii.

Intímne detaily v Meghaninom článku ostro kontrastujú s tradičnou pozíciou britskej kráľovskej rodiny, ktorej členovia neodhaľujú skoro nič zo svojho súkromného života. Kráľovná Alžbeta II. napríklad za 68 rokov svojej vlády svoj súkromný život v článku alebo rozhovore s médiami nikdy nerozoberala, píše Reuters. Životy členov kráľovskej rodiny však vzbudzujú intenzívny záujem verejnosti, najmä pokiaľ ide o rodinné záležitosti, ako je napríklad narodenie dieťaťa.

Harryho starší brat princ William a jeho manželka Kate sa objavili pred televíznymi kamerami a fotografmi pred londýnskou nemocnicou so svojim bábätkom po narodení každého z troch detí. Napriek obriemu mediálnemu záujmu, pár o svojom rodinnom živote ale tlači nič podstatné prakticky nepovedal, píše Reuters.

Zdroj, ktorý má blízko k Harrymu, uviedol, že princ o článku svojej manželky hovoril s kráľovskou rodinou pred jeho zverejnením.

Meghan napísala, že mnoho ľudí doviedol tento rok na pokraj zrútenia a vyzvala čitateľov, aby odsunuli svoje politické a iné spory a prejavili si navzájom láskavosť.

"Tohtoročný Deň vďakyvzdania, kedy sa pripravujeme sviatok, ktorý bude iný ako všetky, ktoré sme doteraz zažili - mnohí z nás oddelení od našich blízkych, sami, chorí, vystrašení, rozdelení a možno hľadajúci niečo, čokoľvek, za čo by sme mohli byť vďační. Sľúbte si, že sa budeme pýtať ostatných 'si v poriadku?' Akokoľvek spolu môžeme nesúhlasiť, akokoľvek sme si vzdialení fyzicky, pravda je taká, že sme prepojení viac ako inokedy kvôli všetkému, čo sme jednotlivo a spoločne tento rok vydržali," uviedla.