Print this page

Čitatelia časopisu Time považujú za osobnosti roka ľudí z prvej línie Foto: Time

Čitatelia amerického časopisu Time vybrali za osobnosti roka lekára, ošetrovateľa, predavača a ďalších ľudí, ktorí stoja v čase pandémie covid-19 v prvej línii a riskujú svoje životy.

Časopis Time, ktorý osobnosť roka vybranú redakciou zverejní vo štvrtok, na svojej webovej stránke napísal, že čitatelia dali zdravotníkom viac hlasov ako 80 ďalším kandidátom, medzi ktorými bol prezident USA Donald Trump, zakladateľ firmy Facebook Mark Zuckerberg alebo pápež František.

V hlasovaní čitateľov sa za pracovníkov prvej línie na druhé miesto dostal riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) Anthony Fauci, ktorý sa stal v záplave dezinformácií spoľahlivým zdrojom faktov o koronavíruse.

Na treťom mieste čitateľského hlasovania potom skončili hasiči, ktorí bojovali s rozsiahlymi požiarmi od Austrálie po západ Spojených štátov, a za nimi na štvrtom mieste potom hnutie Na životoch černochov záleží, ktoré inšpirovalo a organizovalo demonštrácie proti rasizmu a policajnej brutalite. Piate miesto patrí víťazovi tohtoročných amerických prezidentských volieb Joeovi Bidenovi.

O osobnosti roka ale rozhodnú redaktori časopisu a výsledok svojej voľby zverejnia vo štvrtok na serveri time.com. Televízia NBC bude špeciál o osobnosti roka vysielať vo štvrtok o 16:00 SEČ.

Vlani Time za najvýraznejšiu osobnosť roka vybral ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovú. Mala vtedy 16 rokov a bola najmladším človekom, ktorému sa zatiaľ toto ocenenie dostalo. Time vyberá osobnosti od roku 1927. Tento rok po prvýkrát vyberal najvýraznejšiu osobnosť aj medzi deťmi. Z tisícov školákov a užívateľov sociálnych sietí najviac zaujala pätnásťročná vynálezkyňa Gitanjali Raovi. Zaoberá sa umelou inteligenciou aj technológiou uhlíkových nanotrubíc a snaží sa poznatky využívať pri riešení konkrétnych problémov ako kybernetické šikanovanie alebo znečistenie vody.