Print this page

Za reportáže o prepuknutí COVID-19 vo Wu-chan dostala aktivistka 4 roky väzenia Ilustr. foto ÚVZ

K štyrom rokom väzenia bola dnes v Číne odsúdená bývalá právnička Čang Čan, ktorá v meste Wu-chan pripravovala nezávislé reportáže po tamojšom prepuknutí nákazy koronavírusu. Súd ju uznal vinnou z "vyvolávania nepokojov", uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na jedného z jej obhajcov.

Vo Wu-chan sa o chorobe COVID-19 prvýkrát začalo hovoriť koncom minulého roka a postupne sa odtiaľ rozšírila do celého sveta. Peking čelí kritike, že nákazu zo začiatku tajil. Tridsaťsedemročná aktivistka a občianska novinárka Čang Čan sa do Wu-chan vybrala vo februári. V máji bola zatknutá a dnes bola v Šanghaji odsúdená. Jej obhajcovia uviedli, že Čang drží už niekoľko mesiacov hladovku a je v zlom zdravotnom stave.

Podľa obžaloby Čang "posielala falošné informácie prostredníctvom textov, videí a ďalšími spôsobmi". Používala k tomu napríklad Twitter, platformu Wech alebo službu YouTube. "Prijala ponuky na rozhovory od zahraničných médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludne špekulovala o epidémii choroby covid-19 vo Wu-chan," píše sa v obžalobe.

Podľa mimovládnej organizácie Chinese Human Rights Defenders (CHRD) Čang vo svojich článkoch písala okrem iného o "zadržiavaní ďalších nezávislých reportérov a o prenasledovaní rodín obetí, ktoré chceli, aby boli vyvodené dôsledky voči zodpovedným osobám".

Okrem Čang bolo tento rok zadržaných mnoho novinárov, ktorí šli do Wu-chan informovať o okolnostiach prepuknutia nového typu nákazy. Už v januári bol zadržaný bývalý právnik a neskôr novinár Čchen Čchiou-š'. Li Ce-chua, ktorý odišiel za reportážami do Wu-chan po Čchenovej zmiznutí, bol začiatkom februára tiež nezvestný, v apríli ho ale úrady prepustili. Obyvateľ Wu-chan Fang Pin zmizol vo februári a odvtedy o ňom nie sú informácie.

Vo Wu-chan sa koronavírusom od začiatku epidémie nakazilo viac ako 50.000 ľudí a takmer 4000 pacientov s covidem-19 zomrelo. Kvôli rýchlo sa šíriacej nákaze čínske úrady Wu-chan na konci januára uzavreli a obyvatelia nesmeli dlhé týždne opúšťať svoje domovy. Znovu sa mesto začalo otvárať 8. apríla, obnovila sa verejná doprava, žiaci sa vrátili do škôl a ľudia do práce.