Print this page

Matovič po stretnutí s Reportérmi bez hraníc: Dôležité je nielen vyšetrenie vraždy Jána a Martiny, ale aj taká očista štátu, aby k podobnej tragédii už nedošlo Foto: OĽaNO

Premiér Igor Matovič sa v rámci zahraničnej cesty vo Francúzsku stretol aj so zástupcami mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá upozorňuje na potláčanie slobody novinárov vo svete.

„Sústredíme sa na to, aby sme očistili štát a zabezpečili tak všetkým ľuďom prístup k spravodlivosti. Dôležité je totiž nielen vyšetriť a odsúdiť páchateľov jednej vraždy, ale tak zásadne zmeniť celý systém, aby už k žiadnej ďalšej tragédii nikdy nedošlo. Ak sa nám to podarí, naplníme odkaz Jána a Martiny,“ povedal Matovič. Polícia, prokuratúra a súdy majú podľa neho rozviazané ruky a výsledkom je masívne vyšetrovanie korupcie a organizovaného zločinu. V putách končia špičky polície, súdov, či prokuratúry. Vyšetrovaní, či vo väzbe sú aj tí, ktorí v minulosti sledovali novinárov, čo podľa predsedu vlády znamená aj zmenu klímy pre žurnalistov.

„Ak sa objavili akékoľvek prípady vyhrážania sa novinárom, berieme ich s plnou vážnosťou - odsudzujeme ich a garantujeme ich prešetrenie. Naše reakcie sú tak v ostrom kontraste s tým, ako podobné prípady zľahčovali vrcholní predstavitelia štátu v minulosti,“ povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).
 
Riaditeľ Reportérov bez hraníc Christophe Deloire odporúčal Slovensku zlepšovať legislatívu v oblasti ochrany novinárov a ich zdrojov. 

„Sloboda je zodpovednosť. Platí to aj v žurnalistike. Chceme, aby novinári mohli robiť svoju prácu slobodnejšie, o to viac ale budeme od novinárov žiadať, aby pristupovali k svojej práci s vedomím, že majú v rukách osudy ľudí a Slovenska,“ povedal premiér.