Print this page

Novým šéfom Transparency na Slovensku bude bývalý novinár Foto: Facebebook TIS

Na čele mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko nastanú zmeny.

Z vedenia sa rozhodol odísť Gabriel Šípoš, ktorý organizáciu viedol od roku 2009. Správna rada vybrala vo výberovom konaní za nového riaditeľa analytika a bývalého novinára Michala Piška. Vedenie preberie v apríli.

Foto: TIS

Michal Piško bol v minulosti redaktorom denníka SME, kde získal aj Novinársku cenu za články o práci samospráv pred komunálnymi voľbami v roku 2014. Od roku 2015 pracuje v Transparency, venuje sa rebríčkom transparentnosti miest či štátnych firiem, ale aj zdravotníctvu či medzinárodným projektom.

"Mrzí ma, že doterajší riaditeľ Gabriel Šípoš sa rozhodol pre odchod, 11 rokov organizáciu aj boj proti korupcii na Slovensku výrazne formoval. Držíme mu v ďalšej kariére palce a dúfame, že sa s ním pri snažení o lepšiu krajinu budeme ešte stretávať," hovorí Piško.

V zameraní Transparency neplánuje nič meniť. „Radi by sme sa aj naďalej sústredili nielen na odhaľovanie a analyzovanie nekalých praktík, ale aj na navrhovanie riešení, spoluprácu s verejnou správou či protikorupčné vzdelávanie a sieťovanie aktívnych ľudí po celom Slovensku. Medzi našimi prioritami aj naďalej zostávajú justícia a prokuratúra, verejné obstarávania, kontrola politikov a ich financovania, samospráva či boj proti dezinformáciám,“ oznámil na facebooku Piško, ktorý nedávno spolu s kolegami napísal knihu Moc korupcie, ktorá opisuje zákulisie práce v slovenskej Transparency od čias premiérov Dzurindu a Fica až po súčasné obdobie Matoviča.