Print this page

Viac ako 50 poľských médií vyšli s čiernou titulkou, televízie stopli spravodajstvo (VIDEO) Takéto prehlásenie sa dnes objavilo na väčšine poľských nezávislých médií

Situácia v poľským médiách je vážna. Podobne ako v Maďarsku, aj v Poľsku silnejú snahy vládnej garnitúry na obmedzenie nezávislosti súkromných médií.

 

gazeta.jpgNezávislé poľské médiá dnes zrušili svoje spravodajstvo, niektoré veľké denníky a spravodajské weby začiernili obsah svojich internetových stránok, aby tak protestovali proti plánom vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) zaviesť novú daň z reklamy. Tú podľa agentúry AFP označujú za ohrozenie existencie nezávislých médií v krajine.
"Na tomto mieste by mal byť náš obsah. Ak plány vlády uspejú, môže sa stať, že ho jedného dňa neuvidíš. Môžeš aj prísť o možnosť využívať ďalšie médiá a informačné zdroje," napísal na svojej domovskej stránke opozičnej denník Gazeta Wyborcza.

Rovnaký text bol uverejnený tiež na titulnej strane papierovej verzie novín.

Vládny návrh počíta s tým, že by časť príjmov z reklamy podliehala zvláštnej dani. Jej výnos by mal podľa vlády prispieť na boj proti ochoreniu COVID-19.

Do protestu sa zapojila päťdesiatka súkromných poľských médií či mediálnych skupín, celoštátnych i regionálnych, s výnimkou verejnoprávnej televízie TVP, ktorá sa v posledných rokoch stala skutočným propagandistickým nástrojom nacionalistických konzervatívcov vládnucich krajine, napísala AFP.

V skutočnosti ide o "výpalné", zavádzané pod zámienkou pandémie, ktoré dopadne na poľského diváka, poslucháča, čitateľa a užívateľov internetu, rovnako ako na poľskú výrobu, kultúru, zábavu, šport a médiá, uviedla spravodajská televízia TVN 24. Tá patrí americkej skupine Discovery. 

Stanica miesto spravodajstva na svojom webe ukázala len čiernu stránku. Varovala, že zavedenie dane bude znamenať "oslabenie až likvidáciu časti médií pôsobiacich v Poľsku, čo spoločnosti značne obmedzí možnosť výberu".

Foto: TVN 24

Daň by podľa protestujúcich tiež zvýhodnila verejnoprávne médiá. Vláda však tvrdí, že plánuje novú daň z reklamy s cieľom získať peniaze, vzhľadom k tomu, že príjmy štátu negatívne ovplyvnila pandémia. Vládny hovorca v utorok v televízii TVP tvrdil, že podobná daň existuje v mnohých európskych krajinách, dodala agentúra AP.
Poľské médiá sú v posledných rokoch pod veľkým finančným tlakom kvôli digitálnym zmenám a dopadom pandémie. Agentúra AP poukázala na názor renomovaného denníka Rzeczpospolita, že nová daň je "systémovou pomstou" médiám za to, že plnia úlohu strážneho psa. Dodala, že Poľsko kráča v šľapajach Maďarska, kde práve končí vysielanie jednej z posledných nezávislých rozhlasových staníc Klubrádió.

AP tiež pripomenula, že v decembri petrochemická spoločnosť PKN Orlen, nad ktorou má kontrolu poľský štát, ovládla skupinu regionálnych denníkov a týždenníkov. Vláda medzitým štedro financuje "svoje" médiá, ktorým pred vlaňajšími prezidentskými voľbami zvýšila rozpočet o sumu v prepočte 0,4 miliardy eur. Voľby skončili víťazstvom kandidáta vládnej strany.