Print this page

Navalnyj bol prevezený do väzenskej kolónie Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Odsúdený líder ruskej opozície Alexej Navalnyj dnes dorazil do väzenskej kolónie vzdialenej asi 100 kilometrov východne od Moskvy, kde si má odslúžiť svoj zhruba dva a polročný trest. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Rozhlasová stanica Echo Moskvy skôr uviedla, že Navalnyj mieri do väzenského zariadenia v Pokrov vo Vladimírskej oblasti.

Agentúra Reuters pritom upozornila, že Navalného spolupracovník Leonid Volkov dnes na sociálnych sieťach napísal, že politikovi právnici ani rodina zatiaľ stále nemajú oficiálne informácie o tom, kde sa opozičník aktuálne nachádza.

Z väzobnej väznice v Moskve bol Navalnyj podľa svojej právničky Oľgy Michajlovovej eskortovaný už vo štvrtok. V piatok potom šéf ruskej väzenskej služby potvrdil, že opozičník mieri do nemenovanej trestaneckej kolónie a že "nie je ohrozený na živote ani na zdraví".

Väznicu v Pokrove podľa Echa Moskvy bývalí trestanci označujú za veľmi izolované miesto s drsnými podmienkami. Stanica citovala napríklad zástupcu krajne pravicovej scény Dmitrija Demuškina, ktorý v kolónii nesúcej meno Vladimir IK-2 strávil viac ako dva roky: "V čase môjho príchodu bol Pokrov považovaný za jednu z najtvrdších (trestaneckých kolónií) v Rusku. Dokázali tam ľudí zlomiť".

Navalnému, ktorý je považovaný za hlavného súpera prezidenta Vladimira Putina na ruskej politickej scéne, tento mesiac súd zmenil predtým uložený podmienečný trest na nepodmienečný. S odvolaním obhajoba neuspela a opozičný predstaviteľ si má odpykať približne 2,5 roka za spreneveru.

Nepodmienečný trest súd nariadil kvôli porušeniu pravidiel skoršieho podmienečného trestu, a to v súvislosti s pobytom Navalného v Nemecku, kde sa liečil po minuloročnej otrave nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Počas liečenia sa totiž Navalnyj pravidelne nehlásil probačnému úradníkovi, ako mal nariadené.