Print this page

Reportéri bez hraníc podali žalobu na saudskoarabského princa Foto: FB Muhammad bin Salmán

Medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) podala v Nemecku žalobu na saudskoarabského princa Muhammada bin Salmána a ďalších saudskoarabských predstaviteľov kvôli údajným zločinom proti ľudskosti, okrem iného v súvislosti s vraždou novinára Džamala Chášukdžího. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Päťstostránková žaloba, ktorá bola podaná v pondelok na spolkovom súdu v Karlsruhe, zahŕňa obvinenia zo svojvoľného zadržiavania viac ako 30 novinárov a z vraždy komentátora denníka The Washington Post Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018.

Saudskoarabský korunný princ odmietol akékoľvek zapletenie do vraždy žurnalistu, ale americké tajné služby minulý týždeň zverejnili správu, podľa ktorej princ o veci vedel a možno vraždu aj nariadil.

Podrobnosti: Tajné služby USA: Vraždu Chášukdžího schválil korunný princ

"Tí, ktorí sú zodpovední za prenasledovanie novinárov v Saudskej Arábii, vrátane vraždy Džamala Chášukdžího, sa musia za svoje zločiny zodpovedať," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Organizácia RSF uviedla, že žalobu podala v Nemecku, ktoré vyznáva zásadu univerzálnej jurisdikcie, čo nemeckým súdom umožňuje stíhať zločiny proti ľudskosti spáchané kdekoľvek na svete.