Print this page

Nastal posun v kauze lustrácii novinárov. Šéf NAKA má vraj v trezore dôkaz Ilustr. foto FB Polícia SR

V kauze nelegálnych lustrácii novinárov, medzi ktorými boli známe mená slovenských novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka, nastal posun. Bývalý policajt Pavol Vorobjov, obvinený z lustrácii, vraj spísal úradný záznam, kde uviedol, že konal na pokyn niekdajšieho šéfa polície Tibora Gašpara, informovala dnes televízia Markíza.

Záznam mal odovzdať šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, ktorý si ho uložil do svojho trezoru. Vyplýva to z jeho svedeckej výpovede, ktorú má k dispozícii redakcia Televíznych novín TV Markíza.

V Kauze od začiatku figurovalo meno Pavla Vorobjova, bývalého policajta z NAKA blízkeho Norbertovi Bödörovi.

Po prevalení lustrovania tvrdil, že ho nerobil a nekonal ani na nikoho príkaz. To však odporuje jeho pôvodnej svedeckej výpovedi, kde uviedol, že konal na pokyn Tibora Gašpara. Rovnako tomu odporujú slová šéfa NAKA Branislava Zuriana, ktorý vypovedal v kauze Očistec. Vyšetrovateľovi uviedol, ako konfrontoval vtedajšieho šéfa NAKA Petra Hraška s Pavlom Vorobjovom, pretože ich verzia príbehu nedávala logický zmysel, informovala Markíza.
„Po nejakom čase, možno 30 minút, prišiel do mojej kancelárie Pavol Vorobjov a s roztraseným hlasom mi povedal, že on za nič nemôže. Že od neho to chceli nadriadení. Doniesol mi pri tom taký záznam, napísaný na A4, v ktorom bolo uvedené, že vykonával lustrácie na pokyn prezidenta Policajného zboru," uvádza vo výpovedi Zurian.

Vyšetrovateľ sa počas výsluchu spýtal, kde sa tento záznam v súčasnosti nachádza. „Mám ten záznam u seba v trezore," odvetil Zurian.

Zurjan redaktorovi televízie povedal, že originál vraj odovzdal vyšetrovateľom v kauze vraždy Jána Kuciaka. „Samotnú listinu mi nedal ani ju nemám v spise," povedal šéf tímu vyšetrovateľov vraždy Jána Kuciaka Peter Juhás.
„Informácia o tom, že nejaké stretnutie bolo a že Zurian získal informáciu je pravdivá, lebo na základe tej informácie som ho potom vypočúval. To je pravda," dodal pre televíziu Juhás.

Odporúčame aj: Peter Tóth na súde: O tom, ako prebiehalo sledovanie novinárov, kto to platil a čo zisťovali (VIDEO)

Lustrovanie 29 novinárov a ich 140 príbuzných vrátane zavraždeného Jána Kuciaka v policajných databázach nariadil aj zabezpečil Marian Kočner a sprostredkoval ho podnikateľ s väzbami na Smer Norbert Bödör. Vypovedal o tom bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov priateľ a spolupracovník Peter Tóth.

Rozsiahle a nezákonné sledovanie novinárov prebiehalo v roku 2017. Kto novinárov v polícii lustroval a na čí pokyn preveruje úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra,

Podľa výpovede Tótha výber novinárov, ktorých lustrovali a potom aj sledovali, zostavil Kočner s Tóthom, píše Denník N. V zozname boli novinári z Markízy, televízie Joj, RTVS, z Denníka N, SME a z aktuality.sk, z týždenníkov Trend, Týždeň, Plus 7 dní a tiež z rádia Expres. Jána Kuciaka zaradiť do zoznamu žiadal Kočner.