Print this page

Poľsko na päť rokov zakázalo vstup ruskému novinárovi, ktorý vraj pôsobil v informačnej vojne Ilustr. foto: Omediach.com

Poľsko na päť rokov zakázalo vstup na svoje územie Rusovi Jevgenijovi Rešetněvovi, ktorý tam pracoval pre ruskú štátnu televíznu spoločnosť VGTRK. Podľa poľskej vojenskej kontrarozviedky zhromažďoval materiál slúžiace ruskej informačnej vojne proti Poľsku, informujú poľské médiá.

 "Činnosť Rešetněva ohrozovala záujmy Poľska aj spojencov pôsobiacich na poľskom území," povedal Stanislaw Žaryn, hovorca ministra povereného koordináciou tajných služieb. Rus tiež tri roky nesmie do žiadnej z krajín schengenského priestoru, kam patrí aj Slovensko. V Poľsku bol naposledy vlani v januári.

Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na krok Varšavy uviedlo, že v Poľsku sa obvinenie zo špionáže stala častou zámienkou k represiám voči novinárom. V roku 2016 poľské úrady zakázali vstup do krajiny spravodajcovi ruskej štátnej informačnej agentúry Rossija Segodňa Leonidovi Sviridovi. Ten pôsobil aj v Česku. Ako poľské, tak aj české médiá špekulovali, že ide o špióna. Podľa Moskvy sa Sviridov stal obeťou vykonštruovanej kampane proti jeho novinárskym aktivitám.