Print this page

Stúpenci Navalného zvolali na stredu masové demonštrácie Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Stúpenci väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navalného zvolali na 21. apríla demonštrácie, ktoré by podľa nich mohli byť najväčšími protestmi v modernej histórii Ruska. Chcú tak pritiahnuť pozornosť na zhoršený zdravotný stav opozičného vodcu, uviedla dnes agentúra Reuters. Obavy o zdravie Navalného vyjadrila dnes EÚ, Francúzsko a Nemecko, Spojené štáty varovali Moskvu pred možnými následkami, ak by opozičník zomrel. Veľvyslanec Ruska v Británii Andrej Kelin vyhlásil, že Moskva Navalného vo väzení zomrieť nenechá. O záležitosti budú rokovať v pondelok ministri zahraničných vecí krajín EÚ.

 

Spolupracovník opozičného predáka Leonid Volkov povedal, že protestné akcie boli zvolané narýchlo, pretože život Navalného "visí na vlásku". "Nevieme, ako dlho ešte dokáže vydržať ... Je ale jasné, že nemáme veľa času," dodal. Na webe, ktorý pred niekoľkými týždňami opozícia vytvorila k registrácii Rusov, ktorí sa chcú demonštrácie zúčastniť, bolo k dnešku zapísaných takmer 459.000 ľudí.

Predstavitelia lekárskych odborov a osobná lekárka Navalného v sobotu uviedli, že opozičné predák, ktorý drží vo väzení hladovku, čelí zvýšenému riziku zlyhania obličiek. Zároveň vyzvali k hospitalizácii Navalného mimo väznicu. Lekárski experti sa tak vyjadrili na základe laboratórnych výsledkov, nemali ale možnosť preskúmať zdravotný stav zadržiavaného priamo.

"Situácia Navalného je nesmierne znepokojujúca," vyhlásil dnes francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. "Musia byť prijaté opatrenia na zlepšenie stavu Navalného, ​​ale aj k jeho oslobodeniu. Primárnu zodpovednosť nesie prezident Vladimír Putin," dodal Le Drian.

Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan dnes v televízii CNN vyhlásil, že americká vláda varovala Rusko pred možnými diplomatickými následkami, ak by Navalnyj vo väzení zomrel. "Povedali sme ruskej vláde, že to, čo sa stane pánovi Navalnému, ktorého zadržiavajú, je ich zodpovednosťou, a že sa budú zodpovedať medzinárodnej komunite." Konkrétne opatrenia, ktoré by USA mohli prijať, komentovať nechcel.

Európska únia sa podľa šéfa svojej diplomacie Josepa Borrella "hlboko obáva" o Navalného zdravie a požaduje jeho okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Ruské úrady podľa neho nesú zodpovednosť za jeho bezpečnosť a zdravie.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas dnes oznámil, že otázkou Navalného zdravotného stavu sa budú v pondelok na svojej schôdzke zaoberať ministri zahraničných vecí EÚ. Zároveň Rusko vyzval, aby opozičnému politikovi poskytlo adekvátnu zdravotnú starostlivosť od lekárov, "ktorí majú jeho dôveru". "Musí mu byť bezodkladne zaručené jeho právo na zdravotnícky sprievod," povedal denníku Bild.

"Nenecháme ho zomrieť vo väzení, ale musím povedať, že sa pán Navalnyj chová ako úplný chuligán," vyhlásil v televízii BBC ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin. Opozičník sa podľa neho snaží porušovať všetky stanovené pravidlá. "Zmyslom toho všetkého je prilákať k sebe pozornosť," dodal veľvyslanec.

Štyridsaťštyriročný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina oznámil koncom marca hladovku na protest proti tomu, že mu nie je umožnená zodpovedajúca lekárska starostlivosť pri jeho akútnych bolestiach v chrbte a nohe. Teraz tvrdí, že mu predstavitelia väznice hrozia nasadením zvieracej kazajky, aby ho mohli nakŕmiť proti jeho vôli.

Hovorkyňa lekárskych odborov, ktoré ruské úrady považujú za súčasť opozície, v sobotu uviedla, že zdravotný stav Navalného je kritický. Podľa hovorkyne Alexandry Zacharovej by mohlo zlyhanie obličiek viesť k ďalším závažným komplikáciám a nakoniec až k srdcovému zlyhaniu.

"Dovoľte lekári, aby prezrel môjho otca," napísala dnes na twitteri dcéra Navalného, ​​ktorá študuje na Stanfordskej univerzite v Spojených štátoch.

Ruská polícia Navalného zadržala hneď pri januárovom návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z minuloročnej augustovej otravy. Podľa západných laboratórií bol otrávený nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok, čo potvrdila Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Navalnyj pripisuje svoju otravu ruskému prezidentovi Putinovi a tajnej službe FSB. Moskva to popiera, vyšetriť otravu ale odmieta. Vo februári ruský súd Navalnému zmenil predtým uložený podmienečný trest za spreneveru na nepodmienečný a poslal ho zhruba na 2,5 roka do väzenského tábora. Západné výzvy na oslobodenie Navalného a vyšetrenie otravy Moskva odmieta ako zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska.