Print this page

Izraelský nálet zničil budovu, v ktorej mali kancelárie americká tlačová agentúra AP a Al-Džazíra Reprofoto youtube The Quint

Výškovú budovu v Gaze, kde mala kancelárie americká tlačová agentúra The Associated Press (AP) a katarská televízia Al-Džazíra a ktorá bola dnes zničená pri izraelskom nálete, podľa izraelskej armády využívalo vojenské spravodajské krídlo hnutia Hamas, ktoré vládne v palestínskej enkláve. Armáda Hamas obvinila, že kancelárie médií využívalo ako ľudské štíty, a zdôraznila, že civilistov v objekte varovala v dostatočnom predstihu, aby sa mohli evakuovať.

Generálny riaditeľ AP Gary Pruitt nad bombardovaním budovy vyjadril zdesenie s tým, že novinári tesne unikli smrti.

Al-Džazíra uviedla, že cieľom útoku bolo umlčať novinárov. Biely dom medzitým Izraelu oznámil, že musí zaistiť bezpečnosť novinárov, ktorí informujú o eskalujúcom konflikte.

"Teroristická skupina Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské aktivity do centra civilnej populácie v Pásme Gazy," uviedla izraelská armáda.

Vo výškovej budove Al-Džalaa sídlili kancelárie niekoľkých zahraničných médií vrátane AP a Al-Džazíry. Podľa denníka The Times of Israel armáda kontaktovala ľudí v budove, aby ich informovala, že objekt bude do hodiny bombardovať. Pred hlavným útokom potom na strechu dopadla menšia strela, ktorá nespôsobila veľkú škodu a ktorej zmyslom bolo urýchliť evakuáciu. Nasledoval hlavný zásah.

Podľa izraelskej stanice Kanál 12 mohli budovu využívať teroristické skupiny ako skrýšu zbraní, komunikačné centrum či kybernetickej stredisko. Krátko nato izraelská armáda uviedla, že v objekte vyvíjala aktivity vojenská rozviedka Hamasu. Zároveň potvrdila, že pred hlavným zásahom civilistov v budove varovala.

Hamas krátko po nálete pohrozil útokom na centrálny Izrael. "Po bombardovaní civilnej výškovej budovy v Gaze sa musia obyvatelia Tel Avivu a centrá pripraviť," uviedol Abú Ubajdí, hovorca Brigád Kásam, ozbrojeného krídla palestínskeho hnutia Hamas.

Generálny riaditeľ AP Pruitt vo vyhlásení vyjadril "šok a zdesenie" z toho, že izraelská armáda zničila budovu, kde boli kancelárie AP a ďalších médií. Zdôraznil, že armáda vedela, kde sa kancelária AP v Gaze nachádza a že tam sú novinári. Pred náletom podľa neho prišlo varovanie, ale civilistom sa podarilo uniknúť len tesne. AP je teraz podľa Pruitta v kontakte s americkým ministerstvom zahraničia a snaží sa získať informácie od izraelskej vlády.

"Je to neuveriteľne znepokojujúci vývoj. Tesne sme sa vyhli strašným stratám na životoch. V budove bol tucet novinárov AP a nezávislých pracovníkov a našťastie sme ich mohli včas evakuovať. Kvôli tomu, čo sa dnes stalo, bude svet vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze," uviedol Pruitt.

Tlačová hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová na twitteri krátko nato uviedla, že Spojené štáty upozornili Izrael, že má zodpovednosť za zaistenie bezpečnosti novinárov a nezávislých médií. Americký prezident Joe Biden predtým vyzval k uvoľneniu napätia, zároveň však verejne podporil právo Izraela brániť sa pred raketovými útokmi Hamasu.

Al-Džazíra bombardovanie budovy označila za jasnú snahu Izraela zabrániť novinárom v informovaní o konflikte. "Al-Džazíra vyzýva médiá a organizácie na ochranu ľudských práv, aby spojili sily a odsúdili toto bezohľadné bombardovanie a priviedli izraelskú vládu k zodpovednosti za úmyselné zacielenie na novinárov a mediálne organizácie," uviedla televízna stanica vo vyhlásení. Jej generálny riaditeľ Mustafa Súág označil izraelský nálet za "vojnový zločin" s tým, že "cieľom tohto ohavného zločinu je umlčať médiá a skryť nevýslovné krviprelievania a utrpenie ľudí v Gaze".