Print this page

Známa tenistka dostala za bojkot novinárov pokutu a hrozí jej vylúčenie z French Open Reprofoto youtube Noami Osaka

Japonská tenisová hviezda Naomi Osaka dostala na Roland Garros za neúčasť na tlačovej konferencii po zápase prvého kola pokutu 15.000 dolárov. Organizátori pohrozili svetovej dvojke vylúčením nielen z French Open, ale aj z ďalších turnajov veľkej štvorky, ak bude pokračovať v ohlásenom bojkote médií.

Osaka pred pár dňami vzbudila rozruch správou na twitteri, že v Paríži nebude hovoriť s novinármi, pretože tlačové konferencie podľa nej môžu mať negatívny vplyv na psychické zdravie športovcov. Do Roland Garros včera vstúpila výhrou nad Rumunkou Patriciou Máriou Tigovou 6:4, 7:6 a po zápase na povinnú tlačovú konferenciu skutočne neprišla.

Podrobnosti: Známa tenistka sa rozhodla nechodiť na tlačové besedy po French Open, kvôli psychickému zdraviu

Za neúčasť na stretnutí s médiami po zápase môžu tenisti dostať pokutu až 20.000 dolárov. Postoj štvornásobnej grandslamovej šampiónky nenašiel u jej kolegov a kolegýň príliš veľkú podporu. Niektorí síce vyjadrili pochopenie pre jej dôvody, ale komunikácia s médiami podľa nich patrí k profesionálnemu športu.

Rovnako to vidí legendárny švédsky tenista Mats Wilander, podľa ktorého by Ósakaová nemala hrať, ak nie je schopná chodiť na tlačovej konferencie. "Prečo by mala mať iné zaobchádzanie ako ostatní hráči? To by nebolo k ním fér," povedal agentúre Reuters Wilander, ktorý pracuje ako tenisový expert pre televíznu stanicu Eurosport.

"Musí tam chodiť. Má sponzorov, je to najlepšie platená športovkyňa na svete. Chceme vidieť veľkých šampiónov vyhrávať, oslavovať, ale chceme od nich tiež inšpiráciu, keď čelia ťažkostiam," uviedol Wilander, podľa ktorého môžu psychické ťažkosti súvisieť s pandémiou koronavírusu. Tenistku vyzval, aby si to rozmyslela. "Inak nehraj, keď nemôžeš vykonávať svoju prácu," odkázal dvadsaťtriročnej tenistke.