Print this page

Výzva na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku Reprofoto EP

Európsky parlament dnes 22. júna vyhlásil výzvu na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku.

 Cena sa bude udeľovať každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, zásada právneho štátu a ľudské práva.

Cena je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať a vyzdvihovať dôležitosť profesionálnej žurnalistiky pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťaznej nominácii rozhodne porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutoční každý rok okolo 16. októbra, keď si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej. V roku 2021 je odovzdávací ceremoniál naplánovaný na štvrtok 14. októbra v Európskom parlamente.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je výrazom toho, že Európsky parlament jednoznačne podporuje investigatívnu žurnalistiku a dôležitosť slobodnej tlače. Poslanci EP v uznesení, ktoré prijali v máji 2018, vyzvali krajiny EÚ, aby zabezpečili primerané verejné financie a podporovali pluralitu, nezávislosť a slobodu médií.

Novinári môžu svoje články zasielať online výlučne prostredníctvom novej webovej stránky daphnejournalismprize.eu/.

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Podrobnosti: Malta tvrdí, že zatkla všetkých mužov zapojených do vraždy novinárky

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila prenasledovaniu a hrozbám, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci EP kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie, a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.