Print this page

V Amsterdame niekto postrelil známeho novinára Reprofoto youtube Sorrow

Na ulici v Amsterdame dnes niekto postrelil známeho novinára Petera R. de Vriesa, ktorý sa už niekoľko desaťročí venuje kriminálnym kauzám. Informujú o tom holandské médiá vrátane verejnoprávnej vysielacej spoločnosti NOS, podľa ktorej bol 64-ročný novinár hospitalizovaný. Agentúra Reuters uvádza, že de Vries v minulosti opakovane čelil vyhrážkam od podsvetia.

Policajné vyhlásenie o streľbe obeť nemenuje. Dejiskom incidentu bola podľa polície ulica Lange Leidsedwarsstrat v centre holandskej metropoly, strieľalo sa vraj okolo 19:45. "Boli privolané viaceré krízové zložky a policajti pátrajú po podozrivom alebo podozrivých," uvádza komuniké.

Okrem NOS označil za obeť útoku de Vriesa aj denník Parool, ktorý tlmočil svedectvo, že novinár bol zasiahnutý do hlavy.

 

De Vries je podľa Reuters v Holandsku celebritou, často sa objavuje v televízii a je považovaný za experta sa zdrojmi medzi zločincami aj strážcami zákona. Preslávil sa vyšetrovaním okolností únosu pivného magnáta Freddyho Heinekena v roku 1983, pričom únoscu Willema Holledeera odsúdili v roku 2013 za vyhrážky adresované práve investigatívnemu novinárovi.

 

"Neuveriteľné, šokujúce správy o tom, že bol postrelený a vážne zranený holandský novinár Peter R. de Vries," reagovala na twitteri dlhoročná holandská europoslankyňa Sophie in't Veldová. "Zase sa stal v Európe terčom novinár, ktorý vyšetruje organizovaný zločin," dodala.