Print this page

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam médií plniacich funkciu zahraničného agenta osem ruských novinárov, vrátane šéfov nezávislých serverov Otkrytyje medij/Open Media a Projekt Julie Jarošovej a Romana Badanina. Informoval o tom denník Kommersant. Súčasne generálna prokuratúra označila Projekt za nežiaducu organizáciu, ktorá ohrozuje základy ústavného zriadenia a bezpečnosti Ruska, čím ho fakticky zakázala.

 "Ide o najnovší v rade krokov, ktoré zvyšujú tlak na nezávislé médiá," poznamenala agentúra AP.

Ruská polícia koncom júna vykonala domové prehliadky v bytoch niekoľkých novinárov investigatívneho servera Projekt, ktorý v ten istý deň zverejnil článok o podozrivých majetkových pomeroch ruského ministra vnútra Vladimíra Kolokolceva. Polícia zasahovala u šéfredaktora Romana Badanina, jeho zástupcu Michaila Rubina a reportérky Márii Žolobovej, ktorá bola autorkou spomínaného článku spoločne s Badaninom.

Server okrem iného napísal, že minister pridelil príbuzným svojej manželky drahé nehnuteľnosti, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nepoužívajú. Ide o sídlo v dedine Usov v hodnote asi 200 miliónov rubľov a byt na Leninskom prospekte v hodnote asi 50 miliónov rubľov. Okrem toho ministrov syn Alexander získal nehnuteľnosti v hodnote 1,2 miliardy rubľov v obci Žarec v Moskovskej oblasti, pričom záznam o tomto majetku záhadne zmizol z úradných katastrálnych údajov.

Server naposledy písal aj o druhej žene čečenského vládcu Ramzana Kadyrova (verejnosť zatiaľ vedela len o jednej manželke), zrušení detského tábora pri Čiernom mori kvôli stavbe paláca údajne patriacemu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi (Putin poprel vlastníctva spomínaného paláca) a o sexuálnom zneužívaní v elitnej moskovskej škole (ruské úrady tvrdia, že sexuálne zneužívanie sa deje v zahraničí).

Podľa bezpečnostných orgánov boli prehliadky vedené v rámci vyšetrovania podozrenia z trestného činu ohovárania podnikateľa Ilju Trabera v dokumentárnom filme odvysielanom ešte v roku 2017. Podnikateľa, ktorého meno médiá spájajú s kriminálnym podsvetím, spoznal osobne terajší prezident Vladimír Putin. To pripúšťa aj Kremeľ, tvrdí však, že šlo o známosť čisto pracovnú z čias, keď Putin pracoval na petrohradskej radnici. Prezidentov hovorca odmietol podozrenie, že by domové prehliadky boli nejakou pomstou novinárom.