Print this page

Blíži sa uzávierka prihlášok na Novinársku cena Daphne Caruanovej Galiziovej s odmenou 20 tisíc eur Foto: FB D. C. G.

Zámerom novinárskej ceny Daphne Caruany Galizie je odmeniť vynikajúcich novinárov, ktorí vo svojich textoch odrážajú hodnoty EÚ. Slávnostné udeľovanie ceny sa bude konať v Európskom parlamente 16. októbra - v deň výročia smrti novinárky.

Prihlášky na tento rok sa môžu podávať do 31. augusta na webe https://daphnejournalismprize.eu/.

"Cena Daphne Caruany Galizie má vyzdvihnúť zásadnú úlohu, ktorú novinári zohrávajú v demokracii. Takisto má pripomenúť dôležitosť slobody tlače. Táto cena má pomôcť novinárom v ich dôležitej a často nebezpečnej práci a zároveň ukázať, že Európsky parlament investigatívnu žurnalistiku plne podporuje," povedala podpredsedníčka Parlamentu Heidi Hautala.

Cena, ktorej súčasťou bude aj finančná odmena vo výške 20 000 eur, bude udeľovaná raz za rok novinárom alebo tímom novinárov bez ohľadu na štátnu príslušnosť, ktorých príspevok bol zverejnený alebo odvysielaný v médiu so sídlom v EÚ. Kandidátov a laureátov vyberie nezávislá porota, informuje EP

 Maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka Daphne Caruana Galizia bola po prenasledovaní a vyhrážaní zavraždená pri výbuchu bomby v aute. Do veľkej miery sa zaoberala problematikou korupcie, otázkou prania špinavých peňazí, organizovaným zločinom, predávaním občianstva a informovala aj o prepojení maltskej vlády s kauzou Panama Papers. Práve jej práca sa jej 16. októbra 2017 stala osudnou.

Medzinárodná kritika orgánov vyšetrujúcich jej vraždu, nakoniec viedla k demisii premiéra Josepha Muscata. Kritikou nešetrili ani európski poslanci. Po mnohých zlyhaniach v rámci vyšetrovacieho procesu vyzvali v decembri 2019 Európsku komisiu, aby prijala náležité kroky.

Platforma Rady Európy na podporu ochrany žurnalistiky a bezpečnosti novinárov zverejnila 28. apríla 2021 správu, v ktorej uvádza, že v roku 2020 došlo k 201 prípadom závažného porušenia slobody médií. Toto číslo predstavuje nárast o 40 % od roku 2019 a ide o najvyšší údaj zaznamenaný od založenia platformy v roku 2014. Rekordný počet záznamov sa týkal fyzického napadnutia (52 prípadov) a obťažovania alebo zastrašovania (70 prípadov).