Print this page

V Afganistane bol zabitý známy fotograf agentúry Reuters Foto: Danish Siddiqui/ Twitter

V Afganistane bol dnes zabitý novinár agentúry Reuters, keď spravodajsky pokrýval konflikt medzi afganskými bezpečnostnými silami a bojovníkmi islamistického hnutia Taliban neďaleko hraničného prechodu s Pakistanom. Agentúra to oznámila s odvolaním na afganského vojenského veliteľa.

Afganské špeciálne jednotky sa snažili o opätovne ovládnutie oblasti hlavného trhoviska vo Spínbuldaku, keď bol novinár Danish Siddikí zabitý spolu s afganským dôstojníkom. Podľa dostupných informácií sa dostali do krížovej paľby.

Siddikí tento týždeň sprevádzal afganské špeciálne jednotky v juhoafganskej provincii Kandahár a informoval o bojoch medzi vládnymi vojakmi a ozbrojencami radikálneho hnutia Taliban.

"Teraz sa snažíme zistiť ďalšie informácie, spolupracujeme s úradmi v oblasti," uviedli vo vyhlásení prezident agentúry Reuters Michael Friedenberg a šéfredaktorka Allessandro Galloniová. "Danish bol mimoriadny novinár, oddaný manžel a otec, obľúbený kolega. Myslíme teraz na jeho rodinu v tejto strašnej dobe."

Afganský prezident Ašraf Ghany vo vyhlásení na twitteri uviedol, že ho táto šokujúca správa nesmierne zarmútila, a vyjadril rodine úprimnú sústrasť.

Siddikí dnes ráno agentúre Reuters oznámil, že ho zranil na paži šrapnel, keď informoval o konflikte vo Spínbuldaku. Nechal sa ošetriť a bojovníci Talibanu sa z bojov vo Spínbuldaku neskôr stiahli. Siddikí išiel urobiť rozhovor s predavačmi na trhovisku, keď Taliban znovu zaútočil, povedal veliteľ afganskej armády, ktorý si neželal byť menovaný.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid uviedol, že jeho hnutie si nebolo vedomé toho, že na mieste "zúrivej bitky" je prítomný novinár. Dodal, že nie je jasné, ako bol Siddikí zabitý.

Danish Siddikí bol členom fotografického tímu agentúry Reuters, ktorý v roku 2018 získal Pulitzerovu cenu za fotografiu. Tím vtedy dokumentoval utečeneckú krízu barmského menšinového etnika Rohingov.

Pre agentúru Reuters Siddikí pracoval od roku 2010. Ako reportér pokrýval vojnu v Afganistane aj v Iraku, utečeneckú krízu Rohingov, protesty v Hongkongu aj zemetrasenie v Nepále. V posledných mesiacoch sa v médiách po celom svete objavili jeho veľmi kritické fotografie z koronavirovej pandémie v Indii. Tridsaťosemročný Siddikí pochádzal z indického hlavného mesta Dillí a zostala po ňom manželka a dve malé deti.

Od roku 2018 bolo v Afganistane podľa minuloročnej správy OSN zabitých 33 novinárov. Desať novinárov bolo zabitých 30. apríla 2018, ktorí zahynuli pri samovražednom bombovom útoku v Kábule. Desiaty novinár pracujúci pre afganskú odbočku BBC bol zastrelený v meste Chost. išlo o najtragickejší deň pre médiá v Afganistane od zvrhnutia Talibanu pri mnohonárodnej invázii v roku 2001, ktorú viedli Spojené štáty.