Print this page

Macron nariadil vyšetrovanie špionážnej kauzy Pegasus Foto: Omediach.com

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil vyšetrovanie kauzy okolo špionážneho softvérového programu Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Povedal to dnes televíznej stanici TF1 premiér Jean Castex, podľa ktorého je príliš skoro na to, aby záležitosť komentoval alebo aby oznámil nové bezpečnostné opatrenia, bez toho aby vedel, "čo sa presne odohralo". Denník Le Monde v utorok napísal, že marocké tajnej služby vybrali v roku 2019 na sledovanie telefónne čísla Macrona a 15 členov vtedajšej francúzskej vlády vrátane premiéra Édouarda Phillippa.

Telefónne číslo, ktoré sa objavilo na zozname potenciálne sledovaných programom Pegasus, prezident používa najmenej od roku 2017 do súčasnosti, napísal denník.

Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že ak by sa odhalenie ukázalo byť pravdivé, šlo by o veľmi závažnú vec, napísala agentúra Reuters.

Marocká vláda poprela obvinenia, že jej tajné služby využili program Pegasus na sledovanie francúzskeho prezidenta a ďalších významných politikov, informovala agentúra AP. Rabat zároveň obvinil medzinárodnú skupinu médií zo šírenia falošných správ a pohrozil bližšie nešpecifikovanými právnymi krokmi.

"Marocké kráľovstvo dôrazne odsudzuje pretrvávajúcu, falošnú, masívnu a škodlivú mediálnu kampaň," uvádza sa vo vládnom vyhlásení. "Odmietame falošné a neopodstatnené obvinenia a vyzývame ich šíriteľov, aby poskytli akékoľvek hmatateľné dôkazy na podporu svojich nereálnych príbehov," dodal kabinet.

Parížska prokuratúra už v utorok oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie z rôznych trestných činov vrátane narušenia súkromia, nelegálneho použitia osobných údajov a nelegálneho predaja programu typu spyware. Castex dnes uviedol, že kauzou sa zaoberá niekoľko samostatných vyšetrovaní.

Skupina 17 médií cez víkend informovala o výsledkoch svojej investigatívnej práce, podľa ktorých vlády niekoľkých krajín zneužili softvér Pegasus k špehovaniu novinárov a ďalších osôb. Novinári sa v spolupráci s neziskovými organizáciami Forbidden Stories a Amnesty International dostali k súboru 50.000 telefónnych čísel, ktoré zákazníci NSO Group údajne uviedli ako možné ciele sledovania. Okrem Macrona sa na zozname objavilo celkom 14 hláv štátov alebo šéfov vlád, mnoho právnikov, obhajcov ľudských práv a novinárov.

Spoločnosť NSO obvinenia poprela. "Čísla na zozname nijako nesúvisia so skupinou NSO," uviedla v tlačovom vyhlásení. "Akékoľvek tvrdenie, že meno na zozname musí nutne súvisieť s cieľom alebo potenciálnym cieľom programu Pegasus, je chybné a nepravdivé," dodala firma.