Print this page

Hongkonská polícia zadržala päť logopédov za údajnú podvratnú činnosť pri písaní detských kníh Reprofoto RTVS

Hongkonská polícia dnes zadržala päť členov miestneho odborového zväzu logopédov, ktorých podozrieva z podvratnej činnosti. Tej sa údajne dopustili vydaním troch detských knižiek, ktoré sú podľa úradov metaforou politickej krízy. Ich príbeh sa točí okolo dediny oviec, ktorá sa musí vysporiadať s vlkmi z inej dediny; ovce preto štrajkujú alebo utekajú na loďke. Polícia potvrdila zadržanie dvoch mužov a troch žien z odborového zväzu logopédov.

Hongkonský súd dnes tiež odmietol stanoviť kauciu pre štyroch redaktorov a novinárov z teraz zrušeného prodemokratického denníka Apple Daily mediálneho magnáta Jimmyho Laia. Novinári boli zadržaní v stredu a obvinení zo spolčenia sa so zahraničnými silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť, napísala agentúra Reuters.

Pokračuje tak záťah hongkonských úradov proti opozícii vykonávaný s odvolaním sa na nový bezpečnostný zákon, ktorý vo svojej poloautonómnej provincii presadil Peking cez hlasitú miestnu i medzinárodnú kritiku.

Apple Daily a jeho vydavateľ Next Digital boli pod tlakom od minulého roka, keď úrady zatkli ich majiteľa a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laia, a to aj s odvolaním sa na nový bezpečnostný zákon. Lai je teraz vo väzení za organizovanie nepovolených zhromaždení a čaká na súd. Posledné číslo obľúbeného denníka Apple Daily, ktorý bol vytrvalým kritikom Pekingu, vyšlo tento rok 24. júna.

Peking presadil bezpečnostný zákon v Hongkongu vlani v júni, čím podľa pozorovateľov do tamojšieho demokratického zriadenia vniesol silné autoritárske prvky. Čína krokom reagovala na masívne protesty z roku 2019, ktoré vypukli po predchádzajúcich pokusoch Pekingu o zasahovanie do autonómie Hongkongu.

Kritici uvádzajú, že zákon je zneužívaný na umlčanie disentu a narušenia základných slobôd vrátane tých, ktoré mal mať Hongkong zaručené na základe dohody o vrátení tejto bývalej britskej kolónie pod vládu Číny v roku 1997.