Print this page

Foto: Nova Foto: Nova

Dnes večer, krátko pred 21.00 hodinou, zomrel slovenský herec a režisér Jozef Bednárik. Dôvodom bolo vážne metabolické a kardiálne zlyhanie.

 

 

Pre agentúru TASR to povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská.
Jozef Bednárik bol v nemocnici hospitalizovaný po tom, ako mu praskol žaludočný vred.

Režisér a herec Jozef Bednárik sa narodil v Zelenči v roku 1947. V roku 1970 absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1971-1981 bol herec, od roku 1981 režisér Divadla Andreja Bagara v Nitre. Neskôr bo režisér bývalého Divadla Z zo Zelenča. Ako hosť režíroval v divadlách v Bratislave, Brne, Prahe a v zahraničí. Posledné roky bol aj na televíznej obrazovke ako porotca z markizáckej šou Let´s Dance.
V roku 1986 dostal titul zaslúžilý umelec. 

V Nitre režíroval päť muzikálov o svete mladých ľudí, vytváral komplexný obraz – činoherný, tanečný, spevácky i výtvarný. Na doskách divadla A. Bagara uviedol aj prvý pôvodný slovenský muzikál Adam Šangala, okrem neho tiež Gréka Zorbu a Kabaret. Do jeho repertoáru sa zaradilo aj takmer 40 hier, napríklad: Titus Andronicus (Shakespeare) alebo Dom Bernardy Alby (F. G. Lorca).

V roku 1990 sa stal režisérom Novej scény v Bratislave. Pod jeho taktovkou uviedla muzikály: Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, úspech mala tiež Klietka bláznov a muzikál Donaha. Okrem toho spolupracoval aj s Komornou operou v Bratislave, kde režíroval Maniere teatrali, Carmen alebo Číňanky a v roku 1997 Verdiho Dona Carlosa.

V Slovenskom národnom divadle inscenoval trilógiu francúzskych opier: Faust a Margaréta, Hoffmannove poviedky a Don Quijote. S baletnými a opernými kúskami sa predstavil aj v Národnom divadle v Prahe. Rómea a Júliu pod jeho režisérskou taktovkou ocenili na Festivale hudobného divadla ako najzaujímavejšiu opernú inscenáciu a nominovali ju na Cenu Alfréda Radoka. V pražskej štátnej opere režíroval v roku 1996 burleskú komickú operu Turek v Taliansku. Výrazný divácky ohlas mali aj muzikály Rusalka, Dracula, Monte Cristo, Johanka z Arcu, Elixír života a Angelika.

Ako hosťujúci režisér sa predstavil na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Bulharsku, Monaku, Japonsku, Anglicku či Izraeli.

Cena kritiky za najlepšiu hudobnú inscenáciu Fausta a Margaréty získal na Festivale v Edinburgu.
(Životopis podľa ČSFD.cz)