Print this page

Dvaja afganskí novinári, ktorí v stredu spravodajsky pokrývali protest niekoľkých desiatok žien proti porušovaniu práv vládou islamského Talibanu, skončili po zatknutí v cele a boli brutálne zbití. Informoval o tom denník Los Angeles Times, ktorý zverejnil aj fotografie zabitých žurnalistov z kábulského denníka Etilaat Roz.

"Päť kolegov držali v detenčnom zariadení viac ako štyri hodiny, a počas tých štyroch hodín ich zmlátili a brutálne mučili," povedal agentúre Reuters šéfredaktor denníka Zaki Darjábí. "Jeden z Talibancov mi šliapol na hlavu, drvil mi tvár o betón. Kopali ma do hlavy ... Mysleli som si, že ma zabijú," popísal agentúre AFP fotograf Nematulláh Nakdí.

 

Ženy na rôznych miestach v Afganistane protestovali opakovane, v stredu v Kábule bola hlavnou témou absencia žien v novej vláde. "Vláda bez účasti žien nemá šancu na úspech," skandovali demonštrantky, ktoré držali v rukách transparenty s nápismi ako "Prácu, vzdelanie, slobodu!" alebo "Prečo svet mlčky prihliada?". Podľa Los Angeles Times proti nim príslušníci Talibanu zasiahli s bičmi a protest rozohnali.

V Kábule ľudia v stredu demonštrovali už tretí deň po sebe. V utorok bolo na akcii zatknutých niekoľko novinárov, Taliban ich neskôr prepustil. Násilné strety sa rozpútali v utorok počas protestu v západoafghánskom meste Herát. Jeden z aktivistov uviedol, že najmenej dvaja demonštranti prišli o život a sedem ďalších utrpelo zranenia, keď tam Taliban začal do demonštrantov strieľať.

Protestné akcie plánované na dnešok ich usporiadatelia zrušili po tom, čo vláda Talibanu v stredu nariadila, že akékoľvek protestné zhromaždenie musí mať povolenie od ministerstva spravodlivosti. Úrad zatiaľ žiadne povolenie nevydal a v uliciach Kábule dnes bolo vidieť oveľa viac ozbrojencov než predtým, napísala agentúra AFP.

"Počas posledných dní sa mnoho ľudí v Kábule a ďalších provinciách vydalo do ulíc v mene demonštrácií, narušovania bezpečnosti, obťažovania ľudí a narušovania normálneho života. Všetkých občanov sme informovali, že pre túto chvíľu sa nesmú konať demonštrácie za akýmkoľvek účelom," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo vnútra vlády Talibanu.