Print this page

Polícia zatkla štyroch mužov v súvislosti s vraždou novinárky v Severnom Írsku Foto: FB L. McKee

Severoírska polícia dnes zatkla štyroch mužov v súvislosti s vraždou novinárky Lýry McKeeovej, ktorú v roku 2019 zastrelil neznámy páchateľ v Londonderry. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na políciu.

Vtedy 29-ročná severoírska novinárka zomrela, keď sa prizerala na nepokoje v Londonderry. Mesto v minulosti zažilo krvavé strety medzi protestantskými unionistami a katolíckymi republikánmi. K vražde sa prihlásila organizácia Nová IRA, ktorá neuznáva severoírsku mierovú dohodu z roku 1998. Tá z veľkej časti ukončila sektárske násilie a položila základy zdieľané vlády unionistov a separatistov v Severnom Írsku. McKeeová nebola terčom útoku, ale "stála vedľa síl nepriateľa", ako Nová IRA označuje britskej policajta.

Štyria muži vo veku 19 až 33 rokov boli zadržaní v Londonderry. "Tieto zatknutia predstavujú vyvrcholenie podrobného dvojročného vyšetrovania vraždy Lýry a udalostí, ktoré k nej viedli," povedal šéf severoírskej polície Jason Murphy.

Policajti vlani vo februári obvinili 52-ročného Paula McIntyra, o ktorom sa vie, že nebol strelcom. Podľa jeho advokáta sa McIntyre zaplietol do vyzdvihnutia nábojov. Polícia potom v júni 2020 našla zbraň, ktorou zastrelili severoírsku novinárku, a uviedla, že pozná totožnosť páchateľa, ktorého chce obviniť po forenznej analýze. Nasledujúci mesiac obvinila ďalšieho 27-ročného muža z porušenia zákona o zbraniach.