Print this page

Zomrel bývalý novinár a hovorca Gašparoviča Ľuboš Jurík Reprofoto RTVS

Vo veku 74 rokov zomrel bývalý dlhoročný novinár, hovorca niekdajšieho predsedu parlamentu Ivana Gašparoviča, spisovateľ, publicista a scenárista Ľuboš Jurík.

O jeho úmrtí informovala RTVS, ktorá si ho pripomenie na Dvojke po relácii Večera s Havranom o 23.00 v televíznom filme Smrť ministra, na ktorom sa podieľal ako autor námetu a scenára.

Ľuboš Jurík sa narodil 14. septembra 1947 v Nových Zámkoch. V rokoch 1972 – 1988 bol redaktorom týždenníka vydávaného Ústredným výborom Komunistickej strany Slovenska Nové slovo. V 90. rokoch veľa cestoval do USA a po Európe.

V registračných protokoloch agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti Ústavu pamäti národa je vedený s rovnakým dátumom narodenia 14. septembra 1947 Ľubomír Jurík, ako "preverovaná osoba, dôverník a agent" od roku 1978 a s pôsobením v Bratislave pod krycím menom Patrik a poznámkou "USA".

V rokoch 1988 – 1991 bol redaktorom a šéfredaktorom Literárneho týždenníka, neskôr v rokoch 1991 – 1992 šéfredaktor denníka Koridor.

Od roku 1992 do roku 1997 bol hovorcom predsedu Národnej rady SR a zodpovedným redaktorom mesačníka Parlamentný kuriér.

Istý čas bol šéfredaktorom mesačníka Euroreport. Venoval sa aj próze a dráme, napísal viac ako dve desiatky kníh, televízne scenára a divadelné hry. Napríklad v roku 1984 mu vyšiel román s názvom Novinári o zákulisí novinárskej profesie v ére socializmu. V porevolučnom období to boli knihy Pokušenie moci a Poučenie z moci o zákulisí parlamentu, politických strán, vlády, diplomacie, zahraničných ciest a medzinárodných rokovaní v období rokov 1992-97.