Print this page

Oldřich Kaiser má nárok na odškodné od bulváru, ktorý ho spojil s komunistickým prezidentom Foto z filmu Dívka za zrcadlem/ČT

Herec Oldřich Kaiser má podľa dnešného výroku českého Ústavného súdu nárok na odškodné od spoločnosti Czech News Center, vydavateľa Blesku, za to, že zverejnil lživú informáciu o jeho príbuzenskom vzťahu s komunistickým československým prezidentom Antonínom Zápotockým.

Všeobecné súdy Kaiserovi priznali odškodnenie 100-tisíc korún. Sudca spravodajca Vladimír Sládeček v odôvodnení uviedol, že suma neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ​​ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií. Ústavný súd rozsudky všeobecných súdov zrušil, preto sa budú musieť zaoberať výškou odškodnenia znova.

Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série Potomkovia slávnych na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou mamičkou a že hercov otec bol architektom, ktorý pil a dostával stranícke zákazky. Citácie sa potom objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o príbuznosti boli mylné, išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera. Herec preto žiadal ospravedlnenie a odškodnenie.

Podľa Sládečka stotisícová čiastka neplní funkciu náhrady nemajetkovej ujmy. A všeobecné súdy tiež nezohľadnili preventívno-sankčnú funkciu. Podľa Ústavného súdu rozhodnutie všeobecných súdov "...prináša neprijateľné posolstvo, že konanie vedľajšieho účastníka (Czech News Center) nevybočuje zo štandardov právnych a spoločenských vzťahov a ako také ich možno tolerovať a bez citeľného postihu v ňom ďalej pokračovať".

Ústavný súd vytkol všeobecným súdom prílišný mechanický a formalistický prístup, zároveň svoje rozhodnutia riadne neodôvodnili. Podľa Ústavného súdu treba každý prípad neoprávneného zasahovania do osobnostných práv posudzovať individuálne.

Kaiser žiadal náhradu päť miliónov korún. Podľa neho by náhrada 100-tisíc korún znamenala, že by mali bulvárne médiá priestor parazitovať na "nielen" známych osobnostiach.