Print this page

Spolupracovníčky Navalného a advokát utiekli pred prenasledovaním z Ruska Foto: Facebook Alexej Navalnyi

Bývalá koordinátorka petrohradského štábu uväzneného opozičného politika Alexeja Navalného Irina Faťjanovová a advokát Jevgenij Smirnov, ktorý patril k obhajcom novinára Ivana Safronova obvineného z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, opustili Rusko v obave pred prenasledovaním. Uviedol to dnes server BBC News na svojej ruskojazyčnej stránke. Z Ruska už skôr do zahraničia vycestoval ďalší Safronov obhajca Ivan Pavlov, dodal.

"Ušla som z Ruska. Bolo to najťažšie rozhodnutie v mojom živote," napísala na sociálnej sieti Faťjanovová. Uviedla, že už je skoro týždeň v cudzine. Miesto pobytu nespresnila.

Svoje rozhodnutie vysvetlila uväznením bývalej koordinátorky štábu Navalného v Ufe Lilije Čanyševovej, ktorá sa stala prvou zadržanou v prípade "vytvorenia extrémistického spoločenstva". Tento prípad proti Navalnému a jeho spolupracovníkom vytvorili vyšetrovatelia v septembri. Súd poslal Čanyševovú do väzby bez ohľadu na jej tehotenstvo. Hrozí jej až desať rokov väzenia.

Štáby Navalného súd v lete na žiadosť úradov zakázal ako extrémistické hnutie. Jeho lídri teraz začínajú úrady stíhať za vytvorenie extrémistickej organizácie, aktivistom potom hrozí stíhanie za účasť v extrémistickej organizácii.

Faťjanovová uviedla, že predtým bola pripravená na to, že ju úrady na pár rokov zavrú za mreže, ale prípad Čanyševovej "mi pomohol uvedomiť si, že musím odísť".

Štáby Navalného a tiež zakázaný protikorupčný fond FBK na súde obhajovali advokáti Pavlov a Smirnov. Pavlov pred stíhaním za porušenie tajomstva vyšetrovania odišiel do Gruzínska. Sám uviedol, že mu vyšetrovatelia nezakázali vycestovať, čo prijal ako znamenie odchodu.

So Smirnovom medzitým petrohradská advokátska komora začala disciplinárne konanie, a to z podnetu tajnej služby FSB. Smirnov označil počínanie úradov za nátlak na obhajobu Safronova. "Akýmkoľvek prostriedkom sa snaží Ivana zbaviť obhajoby a verejnosť pripraviť o zdroj informácií o prípade," povedal Smirnov, ktorý za disciplinárnym konaním vidí vyšetrovateľa FSB Alexandra Čabana, šéfa vyšetrovania proti Safronovovi.

Navalnyj bol uväznený začiatkom tohto roka hneď po návrate do vlasti z Nemecka, kde sa zotavoval z augustovej otravy, keď pri vnútroštátnom lete upadol do kómy a musel byť v Omsku hospitalizovaný. V bezvedomí bol následne prepravený do Nemecka, kde sa zotavil. Podľa západných expertov bol otrávený bojovou jedovatou látkou zo skupiny novičok, čo potvrdila aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Navalnyj obvinil z otravy tajnú službu FSB a priamo prezidenta Vladimíra Putina. Kremeľ to popiera a otravu spochybňuje. Zistenie expertov však viedlo Západ k uvaleniu ďalších sankcií na Rusko.

Navalnyj si vo väzení odpykáva skôr uložený podmienečný trest, pretože podľa súdu nedodržal nariadené kontroly. Politik pripomína, že bol k podmienenému trestu odsúdený v procese, ktorý Európsky súd pre ľudské práva označil za nespravodlivý, za čo mu Rusko už vyplatilo odškodnenie, a že kontroly nemohol dodržať kvôli otrave a liečbe v cudzine. Uväznený bol tak vlastne preto, že si dovolil prežiť svoje otrávenie.