Print this page

Francúzska polícia zatkla jedného z podozrivých z vraždy Chášukdžího Foto: Facebook J.Ch.

Polícia na parížskom letisku Charlesa de Gaullea dnes zatkla muža podozrivého z vraždy saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom francúzska rozhlasová stanica RTL. Členovia komanda zo Saudskej Arábie Chášukdžího brutálne zavraždili v októbri 2018 na konzuláte tejto blízkovýchodnej krajiny v Istanbule.

 RTL uviedla, že polícia 33-ročného podozrivého menom Chálid Utajbí zadržala dnes ráno, keď chcel nastúpiť do lietadla do Rijádu. Ide o niekdajšieho príslušníka kráľovskej gardy zodpovednej korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi. Patrí do skupiny občanov Saudskej Arábie hľadaných Interpolom v súvislosti s vraždou opozičného novinára. Podľa justičných zdrojov, na ktoré sa odvoláva RTL, francúzske úrady začali kroky na vydanie Utajbího do Turecka.

"Vítam zatknutie jedného z Džamálových vrahov vo Francúzsku," napísala na twitteri novinárova snúbenica Hatice Cengizová. "Francúzsko by ho za jeho zločin malo súdiť, alebo ho vydať do krajiny, ktorá je schopná a ochotná skutočne vyšetrovať ako jeho, tak človeka, ktorý vydal rozkaz Džamála zavraždiť," dodala.

Šéfka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Agnès Callamardová a niekdajšia zvláštna vyšetrovateľka OSN pre prípad vraždy Chášukdžího uviedla, že zatknutie podozrivého muža by mohlo znamenať prielom. "Pokiaľ ide o toho istého muža, ktorý je spomínaný na rôznych sankčných zoznamoch a v mojej správe (z vyšetrovania), potom bol vtedy v rezidencii konzulátu," napísala na twitteri.

Americké tajné služby tento rok koncom februára zverejnili správu, podľa ktorej Muhammad bin Salmán, de facto vládca Saudskej Arábie, operáciu s cieľom zajať alebo zabiť Chášukdžího schválil. Bin Salmán akékoľvek spájanie s brutálnym činom odmieta. Novinár Chášukdží, ktorý žil od roku 2017 v USA, písal názorové stĺpčeky kritické voči korunnému princovi pre americký denník The Washington Post. Komando spájané s korunným princom novinára zabilo 2. októbra 2018 na konzuláte v Istanbule, kam si šiel Chášukdží pre dokumenty na svadbu s Cengizovou. Rijád najprv tvrdil, že novinár z budovy odišiel, po dvoch týždňoch priznal, že tam bol zabitý. Jeho telo sa nenašlo, podľa tureckej polície bol zrejme rozštvrtený.

Saudská Arábia za túto vraždu odsúdila niekoľko ľudí na trest smrti, ktorý neskôr zmiernila. Aj Turecko obžalovalo v súvislosti s vraždou Chášukdžího 26 obyvateľov Saudskej Arábie, ktorých súdia v neprítomnosti. Jedným z nich je dnes zatknutý Chálid Utajbí. Minulý mesiac turecká justícia vyzvala saudské úrady, aby jej oznámili, či niektorí z obžalovaných tureckou prokuratúrou, medzi ktorými sú aj zástupcovia konzula a atašé, už boli odsúdení v Saudskej Arábii.

Nemenovaný saudskoarabský predstaviteľ dnes agentúre Reuters povedal, že v prípade zatknutia vo Francúzsku ide o "prípad mylnej identity" a že všetci odsúdení v tomto prípade si svoje tresty odpykávajú v Saudskej Arábii.