Print this page

Počet uväznených novinárov bol tento rok rekordný, najmenej 24 kvôli svojej práci zomrelo Ilustr. reprofoto EP

Počet novinárov uväznených po celom svete v odplate za ich prácu dosiahol v roku 2021 svoje maximum, za mrežami ich skončilo 293. Uvádza sa to vo výročnej správe newyorského Výboru na ochranu novinárov (CPJ), podľa ktorej prišlo kvôli svojej práci o život najmenej 24 novinárov. Vlani bolo podľa výboru kvôli svojej práci uväznených 280 žurnalistov.

Aj keď sa dôvody uväznenia reportérov v jednotlivých krajinách líšia, podľa výboru odráža rekordný počet politické otrasy po celom svete a rastúcu netoleranciu voči nezávislému spravodajstvu.

"CPJ už šiesty rok po sebe zaznamenal rekordný počet uväznených novinárov po celom svete," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ výboru Joel Simon. "Toto číslo odráža dva neoddeliteľné problémy - vlády sú odhodlané kontrolovať a riadiť informácie a vo svojom úsilí o to sú stále nehanebnejšie," dodal.

Z celkom 24 zabitých novinárov až 19 prišlo o život v odplate za svoju prácu. Ďalší traja novinári zahynuli pri reportážach z konfliktných oblastí a dvaja zomreli pri pokrývaní protestov alebo pouličných stretov, ktoré sa stali násilnými. Ďalších 18 žurnalistov zomrelo za okolností, keď je príliš ťažké určiť, či sa stali terčom útoku kvôli svojej práci, uviedol CPJ.

Medzi novinármi, ktorí zahynuli v roku 2021, je aj fotograf agentúry Reuters Dániš Siddíkí, ktorý zomrel pri júlovom útoku Talibanu v Afganistane, a Gustavo Sánchez Cabrera, ktorého v júni zastrelili v Mexiku.

Podľa CPJ Čína uväznila 50 novinárov, čo je najviac zo všetkých krajín, nasleduje Barma (26), ktorá zatkla reportérov v rámci represií po vojenskom prevrate, ďalej Egypt (25), Vietnam (23) a Bielorusko (19).

Na zozname CPJ sú prvýkrát uvedení novinári uväznení v Hongkongu, čo je následok nového bezpečnostného zákona, ktorý trestá údajné separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spoluprácu s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť až doživotným väzením.

Najsmrteľnejšou krajinou pre novinárov na západnej pologuli zostáva Mexiko, kde v roku 2021 zabili troch novinárov v odplate za ich prácu. CPJ vyšetruje šesť ďalších vrážd žurnalistov, ktoré mohli súvisieť s ich prácou. Najviac novinárov zavraždených v odplate zaznamenala India, kde prišli o život štyria novinári. Piaty zomrel cestou z protestu.