Print this page

Európsky parlament udelí Sacharovovu cenu Navalnému, prevezme ju jeho dcéra Foto: Facebook Alexej Navalnyi

Európsky parlament (EP) dnes na poludnie udelí Sacharovovu cenu za slobodu myslenia ruskému opozičníkovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navalnému. Keďže je Navalnyj väznený v Rusku, cenu za neho prevezme jeho dcéra Darja Navalná. Na následnej tlačovej konferencii má vystúpiť aj Navalného blízky spolupracovník Leonid Volkov.

V dopoludňajšom programe tretieho dňa plenárneho zasadnutia EP je okrem iného rozprava o reakcii EÚ na opätovný globálny nárast počtu prípadov covidu-19 a šírenie nového variantu koronaviru omikron.

Popoludní budú europoslanci hlasovať o Akte o digitálnych trhoch, ktorý stanovuje nové pravidlá pre správanie veľkých on-line platforiem a ktorý si kladie za cieľ navrátiť na digitálny trh konkurenciu. Zároveň sa majú vyjadriť k návrhu uznesenia, ktoré má zabezpečiť lepší prístup žien na pracovný trh a koniec rozdielov v odmeňovaní mužov a žien.

V popoludňajšom bloku debát budú europoslanci hovoriť o pokynoch Európskej komisie (EK) ohľadom inkluzívneho jazyka, ľudskoprávnej situácii v Poľsku s ohľadom na reprodukčné a sexuálne zdravie či o návrhu rozhodnutia Rady EÚ o dočasných mimoriadnych opatreniach na vonkajších hraniciach s Bieloruskom.