Print this page

Od nástupu Talibanu v Afganistane zaniklo 43 percent médií Ilustr. reprofoto EP

V Afganistane od polovice augusta, kedy sa k moci nad ním ujal radikálny Taliban, ukončilo činnosť 43 percent médií. Bez práce sa ocitlo 60 percent novinárov, hlavne žien. Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na štúdiu organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) a Afganského zväzu nezávislých novinárov (AJIA).

 Píše sa v nej, že na začiatku leta v Afganistane fungovalo 543 médií, na konci novembra 312. „To znamená, že za tri mesiace zmizlo 43 percent afganských médií, viac ako štyri z desiatich. Pracovať nemôže 60 percent novinárov a spolupracovníkov médií. Najviac to zasiahlo ženy – o prácu prišlo 84 percent z nich,“ uvádza správa.

"Ešte pred štyrmi mesiacmi pôsobilo vo väčšine afganských provincií najmenej desať súkromných médií, teraz niektoré regióny nemajú vôbec žiadne lokálne médiá," zistili autori správy. V Kábule napríklad ubudlo 51 titulov, na konci novembra ich zostalo 72.

Na začiatku augusta pracovalo v afganských redakciách 10.790 ľudí a z nich 2490 boli ženy. V čase získavania údajov pre správu pracovalo 4360 ľudí a iba 410 z nich boli ženy. V 15 z 34 afganských provincií nepracuje v médiách už žiadna žena. V Kábule od nástupu Talibanu k moci zostalo v médiách 390 žien z pôvodných 1190.

Vláda Talibanu vydala 11 pravidiel, ktoré majú žurnalisti rešpektovať. Riadiť sa musia aj materiálom, ktorý prikazuje robiť dobro a zakazuje konať zlo. Kým začnú nejakú tému pripravovať na zverejnenie, majú o veci žurnalisti najprv informovať ministerstvo, pod ktoré spadajú, a počkať, kým dostanú povolenie na zverejnenie.