Print this page

Bielorusko označilo RFE/RL za extrémistickú stanicu

Bielorusko pridalo na zoznam extrémistických organizácií bieloruskú časť americkej stanice Rádio slobodná Európa/Rádio sloboda (RFE/RL), oznámilo dnes ministerstvo vnútra v Minsku. Bielorusom, ktorí sa prihlásia k odberu on-line správ tohto média, tak môže podľa agentúry Reuters hroziť až šesť rokov väzenia.

Za extrémistické bieloruské úrady najnovšie považujú "internetové zdroje" bieloruskej RFE/RL, uviedlo ministerstvo. Už predtým bieloruský súd označil za extrémistický informačný kanál bieloruskej redakcie na sociálnej sieti Telegram a na platforme YouTube. Prezident mediálnej korporácie Jamie Fly vtedy uviedol, že stanica toto hanlivé označenie kategoricky odmieta.

"Sme odhodlaní ďalej ponúkať objektívne správy a informácie Bielorusom, ktorí viac než kedykoľvek predtým potrebujú nezávislé médiá," povedal podľa webu Nastojaščeje vremja Fly v reakcii na rozhodnutie súdu.

Kroky režimu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka proti nezávislým médiám nadobudli na intenzite po minuloročných prezidentských voľbách v Bielorusku a masových protivládnych protestoch. V júli príslušníci bezpečnostných zložiek urobili raziu v kancelárii bieloruskej služby Rádia sloboda. Niekoľko novinárov vtedy zadržali. Žurnalisti boli neskôr prepustení, keď sa zaviazali, že neodídu z krajiny.