Print this page

Šéfkou Politico sa stala bývalá politická utečenka Zdroj: Twitter Goli Sheikholeslam

Šéfkou americkej spoločnosti Politico, ktorá okrem iného prevádzkuje aj rovnomenný spravodajský web, sa stala americká novinárka Goli Sheikholeslamiová (52).

Oznámilo to nemecké vydavateľstvo Axel Springer, ktoré spoločnosť Politico vlani v októbri prevzalo. Sheikholeslamiová teraz vedie rozhlasovú stanicu New York Public Radio. Má skúsenosti z verejnoprávnych aj súkromných médií, okrem iného zastávala vedúce pozície v spoločnostiach Washington Post, Chicago Public Media, Conde Nast alebo Time Warner, napísal server Politico.

"Sme nadšení, že môžeme Goli Sheikholeslamiovú privítať na pozícii generálnej riaditeľky," povedal za Axel Springer Jan Bayer. "Jej výsledky charakterizuje rast, inovácia a záväzok vysoko kvalitnej žurnalistiky. Vďaka svojim rozsiahlym skúsenostiam a ctižiadostivosti bola Goli pre túto funkciu zďaleka našou najlepšou voľbou," dodal.

Sheikholeslamiová je dcérou iránskeho diplomata. So svojou rodinou do Spojených štátov prišla ako politická utečenka krátko po islamskej revolúcii v Iráne, ktorá v roku 1979 zvrhla monarchiu.

Nemecká mediálna skupina kúpila vlani spoločnosť Politico od jej zakladateľa Roberta Allbrittona. Axel Springer získal aj zvyšný polovičný podiel v spoločnom podniku Politico Europe. Prevzal ďalej aj Protocol, sesterskú firmu spoločnosti Politico, ktorá pokrýva dianie v odvetví technológií. Ide o najväčšiu transakciu v histórii skupiny.

Cena vtedy nebola zverejnená. Denník The New York Times vlani auguste, keď nemecká spoločnosť o kúpe prvýkrát informovala, napísal s odvolaním sa na svoje zdroje, že ide o miliardu dolárov.