Print this page

Súd znovu prerokuje obžalobu nad Kočnerom a Zsuzsovou v prípade Kuciakovej vraždy Foto: Omediach.com

Špecializovaný trestný súd vypísal na koniec februára nové pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice po tom, čo najvyšší súd vlani zrušil oslobodzujúci verdikt nad dvoma obžalovanými. Vyplýva to z oznámenia súdu. Podľa Denníka N súd prípad Kuciakovej vraždy prerokuje s kauzou prípravy vrážd niekdajších elitných prokurátorov a právnika; oba prípady spájajú osoby obžalovaných.

Obžalobe v prípade Kuciakovej vraždy čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý si odpykáva dlhoročný trest väzenia za falšovanie zmeniek, a Alena Zsuzsová, ktorá bola vlani právoplatne odsúdená za podiel na inej vražde.

Súd prvej inštancie spomínanú dvojicu oslobodil spod obžaloby v kauze Kuciakovej vraždy, najvyšší súd mu ale prípad vrátil na nové prerokovanie. Naopak, vrah reportéra, jeho pomocník a sprostredkovateľ tohto zločinu si už odpykávajú dlhoročné tresty väzenia.

Podľa Denníka N Špecializovaný trestný súd spolu s obžalobou v prípade Kuciakovej vraždy prerokuje aj obžalobu z prípravy iných vrážd. Vlani v septembri prokurátor podal na Zsuzsovú, Kočnera a na ďalšie tri osoby obžalobu za prípravu nedokonaných vrážd prokurátorov i právnika, z ktorých dvaja sa medzitým stali čelnými predstaviteľmi prokuratúry; Maroš Žilinka je teraz generálnym prokurátorom a Daniel Lipšic šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Investigatívny reportér Kuciak bol spolu so svojou priateľkou zastrelený v roku 2018. Obžaloba tvrdí, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala.