Print this page

Zuzana Čaputová: Je potrebné vyvodiť zodpovednosť aj voči objednávateľom vraždy Kuciaka Foto: Facebook Zuzana Čaputová

Pre spravodlivosť na Slovensku je potrebné, aby bola vyvodená zodpovednosť aj voči objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Novinárom to povedala prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti štvrtého výročia vraždy dvojice, ktoré pripadá na dnešok. Na budúci týždeň by  mal súd opäť prerokovať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Traja odsúdení v kauze, vrátane vraha Kuciaka a Kušnírovej, si už odpykávajú dlhoročné tresty väzenia.

"Boli zabití preto, že Ján sa vo svojej práci venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci. Boli zabití preto, že sa venoval veciam, ktoré sú v záujme nás všetkých," povedala Čaputová, ktorá si dnes dopoludnia uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej pri ich dome vo dedinu Veľká Mača neďaleko Trnavy, v ktorom boli obaja zastrelení.

„Pred štyrmi rokmi sa väčšina spoločnosti spojila v požiadavke za slušné a spravodlivé Slovensko. Táto požiadavka je aktuálna aj dnes. V týchto dňoch, v týchto týždňoch prežívame na Slovensku zvýšenú vlnu nenávisti, hnevu, verbálnych útokov. Aj v prípade Jána a Martiny fyzickému útoku na nich predchádzali slovné vyhrážky. Musíme to zastaviť skôr, než bude neskoro," upozornila Čaputová.

Na budúci týždeň by mal súd v Kuciakovom prípade súd znovu prerokovať obžalobu na podnikateľa Mariana Kočnera a na Alenu Zsuzsovú. V pôvodnom pojednávaní ich oslobodil od obžaloby, najvyšší súd tento verdikt vlani zrušil. Podľa žalobcu si Kočner objednal Kuciakovu vraždu z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala. Kočner aj Zsuzsová boli predtým odsúdení v iných kauzách na dlhoročný trest väzenia.

 

Výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj ďalší slovenskí politici.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa InvestigatívneC Jána Kuciaka (@jankuciak_investigativecenter)