Print this page

Rusko chce potrestať Ukrajincov za to, že chcú žiť v demokratickej krajine. Chce zničiť Ukrajinu ako suverénny štát a mať tam bábkovú vládu, hovorí v rozhovore s ČTK ukrajinský novinár Vitalij Syzov. Myslí si, že cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina je znovuvytvoriť Sovietsky zväz, nové ruské impérium.

„Ukrajinu najskôr v určitej forme ponechá. Vy s tým máte skúsenosti, pravdepodobne to bude podobné ako za sovietskej invázie v roku 1968 do bývalého Československa,“ domnieva sa Syzov, ktorý pochádza z ukrajinského Donecku. "Na jednej strane bude existovať akoby nezávislá vláda, ale v skutočnosti nebude môcť táto vláda bez povolenia Moskvy urobiť žiadne rozhodnutie," dodáva.

Rusko vo štvrtok zahájilo letecký aj pozemný útok na Ukrajinu. Prezident Putin v televíznom vystúpení oznámil, že "dal súhlas na špeciálnu vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase." Boje sa rozšírili do ďalších častí krajiny.

„Bolo mi jasné, že ten útok bude veľký. Čo sa bude diať, sa ale nedalo predvídať. Mal som tento scenár v hlave, ale nebol tým hlavným,“ okomentoval Syzov aktivity ruskej armády. Pokiaľ ide o súčasné dianie, necíti „smútok, skôr je to hnev“.

Ukrajinský novinár síce pochádza z východu Ukrajiny, teraz ale žije v Londýne, kde už niekoľko mesiacov študuje. Teraz ale uvažuje o tom, že sa domov vráti, chcel by podporiť svoju rodinu a priateľov. S príbuznými, ktorí žijú hlavne v oblasti Kyjeva, je v kontakte. „Všetci sa snažia schovať doma. Nechcú zo zeme odísť. Zatiaľ,“ hovorí. „Ukrajinská armáda proti Rusom bojuje, snaží sa útok odvrátiť. A tento odpor je oveľa silnejší, než Rusko očakávalo,“ dodáva.

Je možné Rusko zastaviť? „Nie. Len silou. Len ukrajinská armáda. A za cenu veľkého množstva obetí,“ myslí si Syzov. Pomôcť by podľa neho mohli aj mimoriadne tvrdé sankcie. „Nikto iba vyjadrovanie obáv a sankcií typu, že si ruskí oligarchovia nemôžu zájsť nakúpiť do Louisa Vuittona v Paríži. To je nanič. Putin túži po veľkom impériu, nezaujíma ho nakupovanie,“ uzatvára ukrajinský novinár.