Print this page

Ringier pozastavil poradenský mandát Gerhardovi Schröderovi, je Putinovým čašníkom, kritizujú ho médiá Ilustr. foto: Ringier

Vydavateľstvo Ringier s okamžitou platnosťou až do odvolania pozastavuje svoj poradenský mandát bývalému nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi. Je to po vzájomnej dohode, oznámilo vydavateľstvo v oficiálnom vyhlásení.

 Švajčiarska spoločnosť Ringier ma 110 dcérskych spoločností v Európe, Ázii a Afrike. Jej portfólio zahŕňa približne 110 dcérskych spoločností v oblasti tlače, digitálnych médií, rádia, predaja vstupeniek, zábavy a elektronického obchodu a online trhovísk pre autá, nehnuteľnosti.

Spoločnosť pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom dcérskej spoločnosti Ringier Slovakia Media, ktorá stojí za spravodajským webom Aktuality.sk a ďalšími projektami ako Autobazár.EU, Autobazar.sk, Nehnuteľnosti.sk, TopReality.sk, Reality.sk a Bazar.sk.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý pôsobí v ruských energetických spoločnostiach a ktorého spája s ruským prezidentom Vladimirom Putinom priateľstvo, v Nemecku dlhodobo čelí kritike kvôli obhajobe záujmov Moskvy. Počas ukrajinsko-ruskej krízy sa stavia na stranu Ruska, keď obvinil Kyjev z rinčania zbraňami.

Za svoje prokremeľské postoje čelí Schröder kritike aj vo svojej domovskej sociálnej demokracii (SPD).

"Je nanajvýš Putinovým čašníkom," napísal nedávno nemecký magazín Focus. "Schröder nie je obyčajný občan. Má výhody a príjmy z rozpočtu na personál, kanceláriu a služobné vozidlo, vďaka čomu z davu vyčnieva,“ uviedol Focus o nárokoch, na ktoré má ako niekdajší šéf nemeckej vlády právo. „Nemala by medzi nich ale patriť aj zvláštna zodpovednosť?“ položil si magazín otázku. "Gerhard Schröder je namiesto toho verný autokratovi, ktorý je pripravený na inváziu a ktorého stále otvorenejšie nároky na imperiálnu moc ohrozujú bezpečnosť Európy, Schröder tak koná proti záujmom krajiny, ktoré kedysi prísahou sľúbil zachovávať mier a slobodu," dodal Focus krátko pred útokom Ruska na Ukrajinu.

Schröder je predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream a predsedom predstavenstva firmy Nord Stream 2. Tieto podniky spravujú plynovody vedené Baltským morom, ktoré spájajú Rusko a Nemecko. Je tiež šéfom dozornej rady v ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosnefť a v lete by sa mohol stať členom dozornej rady ruského štátneho plynárenského podniku Gazprom.