Print this page

OBSE: V maďarskej kampani sa stieral rozdiel medzi štátom a Orbánovou stranou Ilustr. foto: Omediach.com

V kampani pred maďarskými parlamentnými voľbami sa podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) stieral rozdiel medzi štátom a stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána. Mediálne spravodajstvo podľa OBSE nebolo vyvážené, zákony o financovaní strán sú nepriehľadné.

Samotné nedeľné hlasovanie sa ale uskutočnilo v poriadku.

V tlačovej správe uverejnenej na internete OBSE kritizuje absenciu rovnakých podmienok pred hlasovaním. Konštatuje, že Maďarsko v niektorých kľúčových ohľadoch nedosahuje medzinárodné štandardy.

Kandidáti mohli podľa OBSE síce kampaň viesť slobodne, zároveň ju ale poznamenala kombinácia straníckej a vládnej kampane, ktorá "umocňovala prevahu vládnej koalície a stierala hranicu medzi štátom a stranou". Fidesz tak získal "neoprávnenú výhodu". Negatívnu úlohu podľa OBSE zohrali aj médiá, ktoré z veľkej časti patria spriaznencom Orbána.

"Aby sa voliči mohli informovane rozhodnúť, je nevyhnutné, aby mali kandidáti rovnaký prístup do médií a viedli informatívne kampane, skôr než sa zameriavali na polarizujúce oznámenia a osobné útoky, ako tomu bohužiaľ bolo v tomto prípade," uviedla Kari Henriksenová, šéfka krátkodobej misie OBSE, ktorá do stredoeurópskej krajiny vyslala okolo 330 pozorovateľov.

Prípravy na volebný deň OBSE ocenila ako "profesionálne a efektívne", samotné hlasovanie sa podľa organizácie uskutočnilo "dobre". "Bolo dobré vidieť, že volebný deň bol tak dobre zvládnutý. Vidíme však aj mnoho nedostatkov vo volebnom procese, pričom na viacero skorších odporúčaní na posilnenie legislatívy stále (Maďarsko) nereagovalo," konštatoval Mark Pritchard z OBSE.

Pomerne tvrdo organizácia kritizovala referendum o sexuálnych menšinách, ktoré voľby sprevádzalo. Právny rámec referenda podľa nej bol do značnej miery nedostatočný a voliči navyše nedostali objektívne a vyvážené informácie týkajúce sa ich rozhodnutí, čo je v rozpore so zavedenou medzinárodnou dobrou praxou. Referendum nakoniec nebolo platné, pretože sa v ňom nevyjadril dostatočný počet voličov.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v reakcii povedal, že časť OBSE zodpovedná za sledovanie volieb stratila všetok kredit, ktorý ešte mala.