Print this page

Ruský súd odsúdil redaktorov študentského časopisu na dva roky nápravných prác Ilustr. reprofoto EP

Dvoma rokmi nápravných prác potrestal obvodný súd v Moskve štvoricu redaktorov nezávislého študentského časopisu Doxa. Podľa súdu sa previnili tým, že agitovali medzi maloletými, aby sa zúčastnili nepovolených demonštrácií na podporu opozičného politika Alexeja Navalného.

Ľudia odsúdení na nápravné práce musia päť až 20 percent svojho zárobku odvádzať štátu. Pokiaľ prácu nemajú, je im určená a rovno im je strhávaná určitá časť mzdy.

Časopis Doxa vznikol v roku 2017 a informoval o študentskom a akademickom živote aj o nátlaku ruských úradov na vzdelávacie inštitúcie.

Ruská polícia štvoricu redaktorov časopisu zadržala vlani v apríli po tom, čo vykonala raziu v jeho redakcii. Bolo to v čase policajných represií proti stúpencom popredného opozičného politika Navalného, ​​ktorého zatknutie a uväznenie vyvolalo na mnohých miestach Ruska protesty. Polícia tieto akcie považovala za nezákonné a na ich rozohnanie používala silu. Dôvodom pre trestné stíhanie štvorice redaktorov časopisu Doxa bolo video na youtube, ktoré adresovali študentom a žiakom a v ktorom zdôrazňovali, že je protiprávne, aby ich školy vylučovali kvôli účasti na protestoch na podporu Navalného. Redaktori zadržaným tiež odkazovali, aby bojovali za svoje práva.

Podľa sudkyne moskovského obvodného súdu Anastasije Tataruljovej "presviedčali maloleté osoby na účasť na nezákonných akciách, ktoré boli ich životu nebezpečné". Okrem toho, že štvorica redaktorov musí za trest časť svojich zárobkov odvádzať štátu, nesmú tri roky spravovať internetové stránky.

Portál The Moscow Times uvádza, že krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára ruské úrady zablokovali internetové stránky magazínu Doxa za to, že odmietol stiahnuť materiál vysvetľujúci ruské mýty sprevádzajúce súčasnú vojnu.