Print this page

Kauzu vraždy Jána Kuciaka začal prejednávať senát v novom zložení Foto: Aktuality.sk

V novom zložení senát začal opäť prejednávať prípad vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorom bola zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová. Pred Špecializovaným trestným súdom (STS) stáli obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová, ktorých tento súd v roku 2020 zbavil obžaloby. Jeho verdikt ale vlani zrušil Najvyšší súd.

Ďalší traja stíhaní v kauze, vrátane vraha a jeho pomocníka Tomáša Szabóa, si po vynesení právoplatných verdiktov už odpykávajú dlhoročné tresty väzenia. Kauzu objednávky Kuciakovej vraždy súd spojil s obžalobou v prípade nedokonaných vrážd prokurátorov a právnika, v ktorom sú stíhaní aj Kočner, Zsuzsová a Szabó. Szabó ako jediný z obžalovaných vo štvrtok pred súdom vyhlásil, že je v prípade prípravy vrážd spomínaných právnikov vinný; v súčasnosti si odpykáva vo väzení skôr uložený trest 25 rokov väzenia za účasť na Kuciakovej vražde, ku ktorej sa v minulosti naopak nepriznal.
Prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej súd spojil s obžalobou z prípravy nedokonaných vrážd prokurátorov i právnika, z ktorých dvaja sa medzitým stali čelnými predstaviteľmi slovenskej prokuratúry; Maroš Žilinka je teraz generálnym prokurátorom a Daniel Lipšic šéfom úradu špeciálnej prokuratúry. V tejto kauze čelí obžalobe päť osôb. Aj v tomto prípade je Kočner súdený pre podozrenie, že si vraždy objednal.

Prokurátori vo štvrtok dopoludnia predniesli na súde obžalobu v oboch prejednávaných kauzách. Po následných vyhláseniach obžalovaných predsedníčka trojčlenného senátu Ružena Sabová začala čítať prepisy skorších výpovedí stíhaných, ktorí zatiaľ na súde vypovedať odmietli. Proces na súde prvej inštancie potrvá zrejme niekoľko mesiacov; v prípade už sú vypísané termíny na máj, jún aj júl.

Obhajoba predtým uspela s námietkou zaujatosti voči novej členke senátu STS, ktorú tak nahradil iný sudca. Žalobca naopak nepresadil podobný návrh voči zvyšným dvom členom senátu. Práve námietky obhajoby poznamenali priebeh februárového pojednávania v prípade, ktorý ešte viedol súdny senát v predchádzajúcom zložení.

Obžaloba tvrdí, že Kočner si Kuciakovu vraždu objednal z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala.

Špecializovaný súd by sa mal na základe verdiktu najvyššieho súdu zaoberať v Kuciakovej kauze aj niektorými predtým neprerokovanými dôkazmi.

Kočner si v súčasnosti odpykáva dlhoročný trest väzenia za falšovanie zmeniek, Zsuzsová bola vlani právoplatne odsúdená za podiel na inej vražde.