Print this page

Turecká vláda navrhuje až tri roky väzenia za publikovanie neštátnych štatistík

Turecká vláda pripravuje zákon, podľa ktorého budú hroziť jeden až tri roky väzenia za publikovanie štatistických údajov bez súhlasu štátneho štatistického úradu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ak budú chcieť analytici publikovať akúkoľvek štúdiu so štatistickými výsledkami, budú musieť najprv podať žiadosť na Turecký štatistický úrad (TÜİK). V nej musia uviesť, akú metódu zbierania údajov a ich vyhodnocovania použili. Bez súhlasu štátneho štatistického úradu nebudú smieť štúdiu zverejniť.

Návrh zákona vláda zdôvodňuje tým, že iné ako oficiálne štatistiky môžu poškodiť dôveru v ekonomické indikátory.

Turecko už niekoľko rokov zápasí s finančnou krízou a v posledných mesiacoch sa okrem iného raketovo zvýšila inflácia. V marci sa dostala na dvadsaťročné maximum, podľa štatistického úradu medziročne vzrástla na 61 percent oproti februárovým 54,4 percenta. Skupina nezávislých ekonómov ENAG však uvádza, že inflácia v marci dosiahla 142 percent.

Podobne sa s vládnou štatistikou rozchádza aj konfederácia odborových zväzov DİSK. Podľa nej je v Turecku osem miliónov nezamestnaných, zatiaľ čo štátny štatistický úrad uvádza 3,8 milióna ľudí bez práce. Turecko má zhruba 84 miliónov obyvateľov.

"ENAG group bude aj naďalej zdieľať svoje údaje o inflácii s tureckými občanmi," reagovali nezávislí ekonómovia na twitteri na správy o vládnom návrhu zákona o publikovaní štatistík.