Print this page

Aktuality.sk dnes vyšli cenzurované Aktuality.sk

Aktuality.sk dnes vyzerajú netradične. Ak si otvoríte dnes ich web, odkazy na články sú označené nápisom cenzúra. Spravodajský web si takouto formou pripomína Medzinárodný deň slobodnej žurnalistiky (World Press Freedom Day).

Pred rokom 1989 na Slovensku existovala štátna cenzúra. Novinári a médiá nemohli slobodne publikovať a informovať ľudí ako je tomu dnes.

Cenzurovaným pop-up oknom chce vydavateľstvo upozorniť, ako by to na slovenských stránkach vyzeralo, keby neexistovala slobodná žurnalistika. Následne sa čitatelia môžu prekliknúť späť k bežnej verzii Aktuality.sk.

Cieľom je ľuďom pripomenúť tento významný deň, princípy slobodnej žurnalistiky a jej ochrany pred útokmi na nezávislosť médií.

„Je to deň kedy treba vládam, politikom a inštitúciám pripomenúť akú dôležitú úlohu v demokracii majú slobodné médiá. Je to aj čas, sebareflexie medzi médiami a novinármi, ohľadom novinárskej etiky. Zároveň ide o deň, kedy spomíname na tých novinárov, ktorí pri hľadaní a publikovaní článkov prišli o život, ako Ján Kuciak z portálu Aktuality.sk,“ píše vydavateľstvo v tlačovej správe.

„Slobodné médiá a slobodná žurnalistika sú jedným z hlavných pilierov každého demokratického štátu. Na vlastné oči dnes vidíme, aký vývoj má spoločnosť v krajinách, kde sú médiá cenzurované, napádané a nemôžu slobodne informovať ľudí. Poďakujme preto všetkým novinárom, ktorí sa každý deň snažia odhaľovať korupciu, klientelizmus a bojujú proti zločinu. Mnohí z nich pritom nasadzujú svoj život, čoho sme žiaľ boli svedkami aj na Slovensku,“ hovorí Michal Maruška, Managing Director & COO RIngier Slovakia Media.