Print this page

Hlavnú Pulitzerovu cenu získal denník The Washington Post

Tohtoročnú hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu, ktorá je udeľovaná za verejnú službu, dostal denník The Washington Post za spravodajstvo o nepokojoch v sídle Kongresu z vlaňajšieho januára. Denník The New York Times dostal aj hlavné ocenenie za medzinárodné spravodajstvo za sériu článkov o amerických zásahoch bezpilotnými lietadlami na Blízkom východe, ktoré kvôli chybám pri identifikácii cieľov viedli k úmrtiam civilistov. Osobitné uznanie dostali novinári pôsobiaci na Ukrajine, ktorí informujú o vývoji ruskej invázie.

Denník The Washington Post prišiel s interaktívnou sériou, ktorá pomenovala množstvo zlyhaní na politickej a bezpečnostnej úrovni, ku ktorým došlo pred nepokojmi v sídle Kongresu, v ich priebehu aj po nich. Za pokrytie bezprecedentného útoku dostala aj ocenenie fotobanka Getty Images, a to za mimoriadne fotospravodajstvo.

Denník The Miami Herald dostal ocenenie za mimoriadne spravodajstvo týkajúce sa zrútenia obytného domu v meste Surfside na Floride, v ktorého troskách zomrelo 98 ľudí. Cena za investigatívnu žurnalistiku putovala denníku The Tampa Bay Times za vyšetrovanie podmienok v tamojšej továrni na recykláciu batérií. Vďaka sérii článkov miestne úrady prijali nové opatrenia na ochranu zdravia pracovníkov.

Mimovládna spoločnosť Better Government Association a denník The Chicago Tribune dostali cenu za miestne spravodajstvo, a to za sériu, ktorá sa zaoberala porušovaním požiarnych predpisov v meste.

Pulitzerove ceny udeľuje Kolumbijská univerzita v New Yorku a sú považované za najprestížnejšie americké novinárske ocenenie. Porota vyhlasuje víťaza v 15 novinárskych kategóriách, zlatú medailu však udeľuje len v jedinej, a to za verejnú službu.

Osobitné ocenenia tento rok dostali novinári pracujúci na Ukrajine. "Napriek ostreľovaniu, únosom, okupácii a dokonca úmrtiu v ich radoch vytrvali v snahe priniesť presný obraz strašnej skutočnosti, čím priniesli česť Ukrajine a novinárom po celom svete," uviedla Kolumbijská univerzita v oficiálnom vyjadrení.

Okrem novinárskych cien udelila aj ocenenie v oblasti umenia. Najlepšou americkou beletriou minulého roku bol podľa poroty historický román Joshuy Cohena z prostredia vplyvnej izraelskej rodiny Netanjahuovcov. Najlepšou divadelnou hrou sa stal kus Fat Ham od Jamesa Ijamesa, ktorý prenáša shakespearovskú klasiku Hamlet do prostredia rodinnej grilovačky na americkom Juhu.