Print this page

Medzi najvplyvnejšími ľuďmi podľa Time je Zelenskyj, Putin, Biden či Si Ťin-pching Zdroj: Facebook Time

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nedávno zvolená členka amerického najvyššieho súdu Ketanji Brownová Jacksonová, ruský prezident Vladimir Putin, či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová - tieto svetové osobnosti vybral časopis Time medzi stovku najvplyvnejších ľudí roku 2022 v kategórii lídrov. Časopis však vyberal tiež v piatich ďalších kategóriách, ktoré nazval inovátori, umelci, giganti, idoly a priekopníci.

Time medzi najvplyvnejších politických predstaviteľov zaradil napríklad aj náčelníka ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, nemeckého kancelára Olafa Scholza a prezidentov USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga. Na čele tejto skupiny je fotografia Mie Mottleovej, ktorá ako prvá žena vedie barbadoskú vládu.

Time charakterizuje svoj výber ako zoznam sto najvplyvnejších, nie najmocnejších ľudí sveta, pretože moc je zrejmá, zatiaľ čo vplyv menej. Medzi kritériá výberu patrí aktivizmus, inovácie a úspechy.

Medzi idolmi sa tento rok ocitol španielsky tenista Rafael Nadal, speváčky Adele a Mary J. Bligeová, či šéfredaktor ruských novín Novaja Gazeta Dmitrij Muratov. Na zozname je aj čínska tenistka Pcheng Šuaj, ktorá vlani na niekoľko mesiacov zmizla z verejného života po tom, čo obvinila vplyvného čínskeho funkcionára zo sexuálneho napadnutia. Neskôr svoje obvinenie stiahla a povedala, že došlo k obrovskému nedorozumeniu.

Za gigantov Time považuje okrem iného generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka aj moderátorku Oprah Winfreyovú, šéfku Európskej centrálnej banky Christine Lagardeovú či Davida Zaslava, ktorý sa nedávno stal šéfom novozjednotenej mediálnej skupiny Warner Bros. Discovery.

Medzi vybranými umelcami sú herečka, speváčka a modelka Zoë Kravitzová, americká herečka a televízna producentka Sarah Jessica Parkerová, herci Andrew Garfield a Simu Liu či komik Pete Davidson.
Ku každému z vybraných Time pripojil text rôznych autorov, napríklad ten o Winfreyovej napísala bývalá americká prvá dáma Michelle Obamová, ktorá moderátorku nazvala "spoločným menovateľom", keďže svojimi projektmi núti ostatných premýšľať kriticky nad tým, ako zlepšiť spoločnosť.

K Putinovi zvolil Time článok napísaný ruským disidentom Alexejom Navaľným. "Možno, že pravou životnou misiou Vladimira Putina je dávať nám lekcie," napísal Navalný, ktorého väzní terajší ruský režim. "Znovu nám pripomenul, že cesta, ktorá začína len nepatrnou volebnou manipuláciou, nakoniec vždy končí diktatúrou. A diktatúra vždy vedie k vojne. Je to lekcia, ktorú by sme nemali zabudnúť," dodal bývalý ruský opozičný poslanec.

Prezident USA Biden v medailóniku o Zelenskom napísal, že Ukrajinci majú vodcu hodného ich odvahy a odolnosti.
Time zaraďuje na svoj zoznam najvplyvnejších osobností množstvo ľudí opakovane, rekordérom je v tomto ohľade Si Ťin-pching, ktorý sa vo výbere objavil už 13-krát. Exprezident USA Barack Obama bol vybraný dvanásťkrát, Putin sa na zoznam dostal sedemkrát a Biden päťkrát. Tim Cook vďaka tohtoročnému umiestneniu v kategórii gigantov vyrovnal skóre už zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti Apple Stevea Jobsa, obaja sa medzi najvplyvnejšími osobnosťami ocitli päťkrát.