Print this page

Reportérku televízie Al-Džazíra pri májovom zásahu na palestínskom západnom brehu Jordánu zastrelil izraelský vojak. Povedal to palestínsky prokurátor, podľa ktorého išlo o zámerné zabitie. Prípad sa stal 11. mája a vyšetruje sa aj v Izraeli, ktorý márne požaduje, aby Palestínčania vydali náboj, ktorý ženu zasiahol, k balistickej skúške.

Prokurátor Akram Chatíb povedal, že Šírín abú Aklahovú zabila guľka kalibru 5,56 milimetrov obsahujúca oceľ používanú silami NATO. Prokurátor ďalej povedal, že Palestínčania náboj nevydajú.

Agentúra AP napísala, že sa dá očakávať, že Izrael tento záver vyšetrovania odmietne.

Chatíb na tlačovej konferencii povedal, že existujú forenzné dôkazy, že bola žena zastrelená, keď sa pokúšala z miesta utiecť, keď začala náhla izraelská paľba. Podľa prokurátora strelcovi nič nebránilo vo výhľade a abú Aklahová bola v mieste, kde neboli ozbrojení Palestínčania. "Jediný, kto tam strieľal, boli okupanti a strieľali s cieľom zabiť," vyhlásil.

Podľa AP bola abú Aklahová, Palestínka s americkým občianstvom, v skupine novinárov, ktorí mali na sebe označenie PRESS a na hlavách helmy. Vojaci podľa prokurátora vedeli, že ide o novinárov.

Izraelský prezident Jicchak Herzog dnes povedal, že sa treba vyvarovať mylným správam o smrti abú Aklahovej. "Aj v minulosti av iných prípadoch sme boli obviňovaní a neskôr sa ukázala pravda. Okolo Izraela sa vtedy vynorilo množstvo mylných faktov. Nevychádzajte z omylov, študujte fakty," povedal prezident.

Spravodajská stanica CNN tento týždeň oznámila, že izraelskí vojaci mohli ženu zabiť zámerne, čo odmietla izraelská armáda aj námestník ministra zahraničných vecí Idan Roll. "Tvrdenie CNN, že bola Šírín abú Aklahová zabitá pri cielenom útoku, nie je ničím podložené. Armáda v Džaníne operuje výhradne preto, aby predišla teroristickým útokom na Izraelčanov. Správa CNN je plná nepodložených záverov a nepresností, je postavená na nespoľahlivých zdrojoch," .

CNN vychádzala z analýzy zvukového záznamu paľby. Vyplýva z nej, že strela preletela 200 metrov, k čomu prišla pri svojom vyšetrovaní aj izraelská armáda. Expert, na ktorý sa obrátila CNN, tvrdí, že paľba bola skôr cielená a že pravdepodobne nešlo o náhodný zásah pri prestrelke.

Izraelská armáda trvá na tom, že stále nie je jasné, či ženu zasiahla paľba Izraelčanov alebo Palestínčanov a že k presnejšiemu výsledku nemožno dôjsť bez balistickej skúšky. Armáda pôvodne tvrdila, že abú Aklahovú mohla zabiť paľba Palestínčanov, neskôr priznala, že vylúčené nie je, že bola zasiahnutá paľbou z izraelskej strany.

"Ponúkli sme Palestínčanom spoločné vyšetrovanie tejto tragickej udalosti, Palestínčania to bohužiaľ odmietli. Vzali si telo a vybrali strelu," povedal dnes Herzog.

Palestínska samospráva odmietla ponuku izraelskej a inej zahraničnej pomoci pri vyšetrovaní. "Sme hrdí na to, že sme do vyšetrovania nezapojili nikoho ďalšieho," povedal hovorca palestínskej samosprávy Nabíl abú Rudajná.

Izrael sústredil v posledných týždňoch svoje operácie na Džanín, odkiaľ pochádzalo niekoľko ľudí, ktorí tento rok útočili na Izraelčanov.